Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

“Botnets vormen een telkens groter risico”

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 28 november 2007 07:55 uur

Het aantal botnets zal verder groeien en ook zal het niet lang meer duren voordat er ook botnets komen die zich richten op mobiele telefoons, zo waarschuwt het European Network Information and Security Agency (ENISA) in een rapport (PDF).

Het feit dat botmasters zich extreem goed weten aan te passen, is iets dat ENISA zorgen baart. Een groot probleem daarbij is dat mobiele apparaten veelal 24/7 aan staan en verbonden zijn met internet.

ENISA adviseert de volgende 6 oplossingen tegen botnets:

  • Uniforme (Europese) wetgeving
  • Beter samenwerking tussen wetshandhavers en marktpartijen
  • Gebruikers bewustzijn
  • Veilige besturingssystemen en software
  • Medewerking van ISP’s
  • De bevoegdheid voor wetshandhavers om zombie PC’s op te schonen

Het laatste advies zou best ingrijpend zijn, maar wel doeltreffend. Botnets hebben veelal de mogelijkheid om alle zombie PC’s in één keer te updaten, via die weg zou je ook software kunnen upload die de trojan-software van de zombie PC’s verwijdert.

gerwin, 28 november 2007 8:19 am

Bots zijn idd een toenemend probleem. Niet alleen in de hoeveelheden maar ook zie je dat access providers de upstream snelheden meer om hoog schroeven. veel bots + meer upstream = meer ellende :(

Het laatste punt vind ik redelijk absurd. Daar moeten wetshandhavers zicht helemaal niet mee bezig houden. De aanpak van XS4ALL vind ik goed, de klant moet zijn eigen sh*t op ruimen pas dan kan hij weer volledig het internet op. Door de klant dit zelf te laten fixen krijgen dit soort klanten ook meer security awareness denk ik.

-gerwin

Arjan Bijnen, 28 november 2007 9:45 am

@Gerwin: Ik begrijp dat XS4ALL de internettoegang van klanten beperkt wanneer een van de klanten rommel veroorzaakt door een besmette PC? De ervaring leert dat er steeds meer providers zijn die dit doen. Zo doet UPC dat bijvoorbeeld ook al jaren en opzich ben ik er alleen maar voorstander van. Zonder internet kan de rommel zich niet verder verspreiden :)

Eric Veraart, 28 november 2007 10:28 am

http://www.quarantainenet.nl/ was één van de eerste die de internetverbinding van studenten blokkeerde als ze geïnfecteerd waren. Dit bleek best een effectieve methode, wat ook blijkt uit de partijen die nu Quarantainenet gebruiken.

gerwin, 28 november 2007 12:10 pm

@eric. Ziet er uit als een mooi product. Verplicht kost voor access providers lijkt me. Voor zowel access provider als klant een voordeel.

Marco, 29 november 2007 6:20 am

Het product van quarantainet is inderdaad een goed bewezen product. En zoals Gerwin zegt: verplichte kost voor providers.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.