- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 1 december 2011 08:08 uur
Als de politiek weigert een downloadverbod in te stellen, dan zal Stichting BREIN achter individuele uploaders aangaan, waarschuwt de auteursrechtenwaakhond in een blogpost. Dit terwijl een van de belangrijkste drijfveren van de Tweede Kamer om tegen een downloadverbod te zijn de vrees is dat individuele consumenten zullen worden aangeklaagd wanneer deze wordt ingevoerd.
Ondanks de weerstand in de Tweede Kamer gaat staatssecretaris Teeven toch door met zijn plan om een downloadverbod in te stellen. Daarbij gaf de staatssecretaris aan dat het downloadverbod bedoelt is om individuele downloaders aan te pakken. Hierbij definieerde hij drie groepen downloaders: die soms iets downloaden, die 7 dagen per week downloaden en fanatici. Alleen die laatste groep, die de nieuwste films als eerste wil hebben moeten worden aangepakt door het voorgenomen downloadverbod.
Volgens BREIN is het downloadverbod juist in overeenstemming met de wens van de Tweede Kamer, dat er geen individuele consumenten zullen worden aangeklaagd. Door het downloadverbod zouden platforms die downloaden faciliteren kunnen worden afgesloten, terwijl kleine downloaders met rust zullen worden gelaten. Als dit niet mogelijk is, omdat er geen downloadverbod is, dan zal BREIN naar eigen zeggen: “de huidige wetgeving gebruiken voor het privaatrechtelijk vervolgen van individuele gebruikers die illegaal uploaden.“.
Het is maar de vraag of BREIN hier verstandig aan doet. Toen mobiele telecombedrijven het voornemen hadden om consumenten te laten betalen voor toegang tot specifieke diensten, ontketende dit een politieke reactie die precies het omgekeerde wat de bedrijven wenste te bereiken tot gevolg had. Het zou mij niet verbazen als het aanklagen van individuele uploaders een zelfde reactie van de politiek zou ontketenen.