- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 12 juni 2007 10:55 uur
De Duitse muziekindustrie wil toegang tot de dataretentie data die door ISP’s moet worden gaan bijgehouden in verband met de dataretentie richtlijn. Voorzitter van de IFPI, Michael Haentjes, ziet in het feit dat de dataretentie data enkel gebruikt zou mogen gaan worden voor strafrechtelijke vervolging en “bescherming tegen aanzienlijke gevaren” en “vervulling van wettelijke taken” van geheime diensten, een vrijbrief voor internet piraterij, het plan van de regering leidt er toe dat “gegevensbescherming veranderd in criminelen bescherming”.
IFPI voorzitter Michael Haentjes klaagt verder:
Dit soort wetgeving en daaruit volgende jurisprudentie zorgt er voor dat artiesten en ondernemingen in de creatieve industrie leidelijk moeten toezien hoe auteursrecht zijn kracht telkens meer verliest in de digitale wereld.
Gelukkig is er de Duitse ISP-branchevereniging eco die wat tegenwicht biedt, Oliver Süme, bestuurslid juridische zaken van eco laat weten:
De invoering van een dataretentie verplichting die los staat van enige verdenking en ook nog eens voor alle soorten verkeersgegevens geldt – waarbij het niet uitmaakt of dat via mobiele telefoon, vastnet, internet of e-mail gaat, is constitutioneel gezien hoogst problematisch. Deze zeer gevoelige persoonlijke gegevens ook aan private partijen te verstrekken, om auteursrechten inbreuk te vervolgen gaat veel te ver.
Natuurlijk ben ik het volledig met de collega’s van eco eens. Het zou belachelijk zijn om dit soort persoonlijke gegevens aan private partijen te verstrekken. Verder laat IFPI weer een prachtig staaltje propaganda zien, want nu wordt er in principe helemaal geen dataretentie data verzameld en daar hebben ze al helemaal geen toegang tot zulke data.
Daarnaast kunnen we BREIN feliciteren met het winnen van de EMEA anti-piracy award, die is uitgereikt door de MPA voor de beste propaganda campagne civiele handhaving van piraterij de afgelopen anderhalf jaar. BREIN versloeg daarmee zo’n 30 andere propaganda verspreiders auteursrechten handhavers, zo meldt Webwereld.
Via: heise online