- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 10 augustus 2007 07:44 uur
Het onvermijdelijke is gebeurt, het OM heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis waarin de verdachten van internet piraterij (zo goed als volledig) werden vrijgesproken.
In De Telegraaf motiveert officier van justitie Annemieke Drogt haar besluit om hoger beroep aan te tekenen met:
Het is bijna normaal geworden om illegale kopieen in bezit te hebben. Nederlandse websites die toegang bieden tot kwaliteit hoogwaardig materiaal, breiden zich als een olievlek uit. En hoewel downloaden van illegale bestanden in Nederland gedoogd wordt, willen we hier geen grootschalige aanbieders. Met deze strafrechtelijke vervolging geven we een signaal af: dit accepteren wij in ons land niet langer.
Helemaal ‘leuk’ is het dat officier van justitie Drogt stelt dat het strafrechtelijk onderzoek grotendeels door Stichting BREIN is uitgevoerd, zoals de verdachten al langer beweerden:
Zodra ze zich hadden aangemeld, zou dat kunnen aangemerkt worden als infiltratie. Zo’n zwaar dwangmiddel kunnen wij niet zomaar gebruiken. Daarom kwam een aangifte door auteursrechtenorganisatie Stichting Brein goed uit. Als private organisatie kunnen zij veel eenvoudiger onderzoek plegen.
Eén van de verdachten staat perplex van het feit dat De Telegraaf enkel haar oor te luister heeft gelegd bij het OM en BREIN en geen wederhoor heeft gedaan bij de verdachten:
Met grote verbazing heb ik kennis genomen van het artikel in de Telegraaf. Alle verdachten zijn volkomen terecht vrijgesproken van de deelname aan de criminele organisatie en de beroepsmatige overtreding van de auteurswet. In het artikel doet de Officier van Justitie alsof het downloaden van film- en muziekwerken een zwaar vergrijp is. Dit is onjuist: het downloaden is in Nederland normaal omdat dit wettelijk toegestaan is. Dit is niet raar, apart of strafbaar, dat is gewoon de Nederlandse wet die het downloaden toelaat.
Ook beweert zij dat de sites beheerd werden voor ‘de kick’ en dat er behoorlijk wat geld bij de websites omging. Niets is minder waar. Het was slechts hobby om een gezellige community site te beheren en het kostte geld. Hosting is niet gratis en vrijwillige donaties dekken slechts een deel van de totale kosten. Ik begrijp niet waarom het Openbaar Ministerie zich op dergelijke wijze verlaagd tot moddergooierij. In het dossier wordt nergens gesproken over financiële stromingen, het is dus feitelijk onjuiste informatie in het artikel van De Telegraaf.
Naast het feit dat het voor de oud-beheerders van Releases4U en ShareConnector nog niet voorbij is, is het wel mooi dat nu ook een gerechtshof zich over de kwestie zal buigen. Wat ongetwijfeld interessante jurisprudentie zal gaan opleveren.
Het volledige artikel uit de telegraaf is hier bij Releases4U.net te downloaden.