- Door
- Edwin Feldmann
- geplaatst op
- 9 juli 2009 08:03 uur
De invoering van de bewaarplicht is op zware kritiek van de Eerste Kamer gestuit. Als toezegging wil minster Hirsch Ballin van Justitie de bewaarplicht voor internetgegevens verkorten van twaalf maanden tot maximaal zes maanden. De internetproviders draaien wel zelf op voor de kosten.
Deze week is er in de Eerste Kamer gesproken over de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens. Deze wet, die voorvloeit uit een Europese richtlijn, moet ervoor zorgen dat verkeersgegevens (gebelde telefoonnummers, bezochte internetadressen etc.) voor een bepaalde periode veilig worden opgeslagen. Het verzamelen van deze verkeersgegevens kan helpen om bepaalde zware delicten gemakkelijker op te lossen, meent de minister.
Nulmeting
Vorig jaar is in de Tweede Kamer besloten dat deze gegevens in Nederland maximaal een jaar moeten worden opgeslagen. De partijen in de Eerste Kamer hadden deze week zoveel twijfels over de privacybescherming, de beveiliging en het nut van het opslaan van deze gegevens, dat de minister enkele toezeggingen heeft gedaan.
Zo wil de minister een gesprek aangaan met de ISP’s en het Agentschap Telecom, dat moet gaan toezien op de uitvoering van de bewaarplicht, om een nulmeting te doen. Die nulmeting moet helder maken wat de ISP’s op dit moment aan gegevens vastleggen, zodat kan worden nagegaan hoe de implementatie van de bewaarplicht voor de ISP’s wordt gerealiseerd, zo verwoordde de minister het. Dit moet voorkomen dat providers allemaal investeringen doen die later bij een evaluatie helemaal niet nodig blijken te zijn. “In september of oktober 2009 organiseren wij een conferentie waarvoor alle marktpartijen worden uitgenodigd”, aldus Hirsch Ballin.
Reparatiewet
Ook wil de minister via een zogeheten reparatiewet de bewaartermijn voor de internetgegevens vastleggen op maximaal zes maanden, terwijl de bewaartermijn voor traditionele telefoongegevens op twaalf maanden blijft gehandhaafd. Tot ergernis van een aantal partijen moet dit wetsvoorstel na de zomer nog wel eerst goedgekeurd worden door de Tweede Kamer. Met deze aanpassingen aan de bewaarplicht gingen de partijen in de Eerste Kamer wel akkoord met het wetsvoorstel voor de bewaarplicht. Tegen het wetsvoorstel stemden PvdA, GroenLinks, SP, D66 en de PvdD.
De minister heeft haast met de invoering van deze wet omdat Nederland naar eigen zeggen één van de laatste landen is waar deze Europese richtlijn in een wet wordt geïmplementeerd. De partijen bleken echter niet onder de indruk van dit argument.
Het reparatiewetsvoorstel om de bewaarplicht voor internetgegevens terug te brengen, zal mogelijk al kort na de zomer bij de Tweede Kamer kunnen worden ingediend.