- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 27 september 2007 09:09 uur
Op dit moment kunnen deelnemers nog straffeloos onbeperkt bezwaar maken tegen verhuizingen van .nl-domeinnamen.
Vanaf 1 januari 2008 is dat voorbij en moet er voor ieder onterecht bezwaar een boete van 10 euro worden betaald.
Deelnemers oneens met bezwaar boete
Direct na dat de boete door SIDN bekend was gemaakt, barstte felle discussies los onder de deelnemers. De meeste deelnemers zijn het fel met de nieuwe boete oneens. Het probleem is voornamelijk dat er bezwaar wordt gemaakt door de deelnemers, omdat de houder van de wegverhuizende domeinnaam, dit niet aan zijn deelnemer heeft bekend gemaakt.
Machtiging verplicht voor bezwaar
SIDN stelt hierover dat de deelnemer ten alle tijden gemachtigd moet zijn om op te treden namens de houder en dat de deelnemer alleen bezwaar mag aantekenen op verzoek van de houder. Dat argument faalt in mijn ogen, gezien de deelnemer er doorlopend toe gemachtigd is om er voor te zorgen dat de continuïteit en beschikbaarheid van de domeinnaam van de houder is gegarandeerd. Daaronder valt het ook het blokkeren van een verhuizing, wanneer de houder dit niet vooraf heeft aangekondigd.
Ik sluit me daarom bij het gros van de deelnemers aan, die van mening zijn dat de procedure niet werkt in de praktijk en SIDN dat probleem op de deelnemers afschuift.
SIDN zet deelnemers buitenspel
Wat mij ook verbaasd is dat SIDN voorafgaand aan deze beleidsverandering maar bij een beperkt aantal deelnemers advies heeft ingewonnen en het beleidsvoornemen niet naar alle deelnemers is gecommuniceerd. Pas nu het besluit is genomen om de beleidsverandering door te voeren, wordt dit aan de deelnemers bekend gemaakt. SIDN moet oppassen dat ze op deze manier haar deelnemers niet buitenspel zet!
Signatuur van Roelof Meijer
Ik zie hier duidelijk de signatuur van SIDN directeur Roelof Meijer in, recht door zee en slagen maken. Die aanpak bevalt me wel en ik heb daar dan ook waardering voor. Echter moet Meijer daarbij niet vergeten dat ondanks zijn wens dat hij van SIDN een “normaal bedrijf” wil maken, hij toch te maken houdt met een organisatie die als monopolist, een publieke functie uitvoert en ook een publiek belang dient. Inspraak van stakeholders, voorafgaand aan beleidsveranderingen, is daarbij een absolute randvoorwaarde.
Tarieven stijgen met 2 procent
De de discussie over de onterechte verhuizingen zou ik bijna vergeten dat de tarieven van SIDN met gemiddeld 2 procent gaan stijgen. De deelnemer gaat 155 euro per kwartaal betalen, een nieuwe registratie of verhuizing gaat 0,51 euro kosten en het abonnement op domeinnamen stijgt naar 0,92 euro per kwartaal. De prijsverhoging lijkt me marktconform en daar heb ik dan ook geen commentaar op.