- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 22 oktober 2007 09:10 uur
Een Duitse webhoster ontving meerdere malen spam vanaf de mailservers van een Oostenrijks bedrijf dat op die manier producten probeerde te verkopen. Toen het bedrijf weigerde te stoppen met het versturen van spam, plaatste de webhoster de mailservers van het bedrijf op een IP-blacklist. Het bedrijf was het daar niet mee eens en klaagde de Duitse webhoster aan, zo meldt heise online.
De rechtbank heeft besloten dat het plaatsen van de mailservers van het spammende bedrijf op een IP-blacklist onrechtmatig is, omdat het bedrijf haar klanten daardoor niet meer kan mailen. De rechtbank is van mening dat de webhoster de e-mail van het bedrijf ook had kunnen afleveren in een spambox, zodat de e-mail in iedergeval aankomt.
Het plaatsen van mailservers op een IP-blacklist is maar in zeer uitzonderlijke gevallen toegestaan, bijvoorbeeld wanneer een mailserver virussen verstuurd, zo stelt de rechtbank in haar vonnis. Er zitten overigens nog wel een aantal haken en ogen aan het vonnis, de rechtbank stelt niet per definitie dat IP-blacklisting verboden is. Hoe dan ook is dit vonnis de omgekeerde wereld, waar een spammer meer rechten heeft dan een webhoster.
In Nederland was er enkele jaren geleden een vergelijkbare zaak (Abfab tegen XS4ALL), waarbij de Hoge Raad besloten heeft dat spam geblokkeerd mag worden.