- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 13 juli 2006 20:34 uur
Vandaag was er uitspraak in een kortgeding dat Stichting BREIN tegen De internetproviders, Essent, KPN, Tiscali, Wanadoo en UPC had aangespannen. Doel van het kortgeding was het verkrijgen van de gegevens van bepaalde klanten van de ISP’s die volgens BREIN zich schuldig hadden gemaakt aan het uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal.
De rechter oordeelde dat de weigering uit privacy overwegingen terecht was, waarbij het motiveerde dat deze dit ondermeer vond omdat een Amerikaanse bureau de IP-adressen van de vermeende uploaders had verzameld. Daarnaast vond de rechter het overhandigen van de gegevens van de klanten niet in overeenstemming met de Europese privacy wetgeving.
Naast het verwerpen van het geeisde, heeft de rechter ook nog uitgehaald naar Stichting BREIN, waarbij de rechter van mening is dat een consument zijn ‘shared folder’ opensteelt om bestanden te delen en daarbij niet bedacht hoeft te zijn op bureau’s die in opdracht van BREIN de zaken waarmee mogelijk inbreuk op het auteursrecht wordt gemaakt.
Ik ben overigens benieuwd of de recent geintroduceerd wetgeving tegen computercriminaliteit tegen Stichting BREIN gebruikt zou kunnen gaan worden. Dus mocht Stichting BREIN de gegevens van de bewuste klanten alsnog te pakken zien te krijgen, dan kunnen deze klanten aangifte doen van ongeautoriseerd binnendringen van hun computersystemen, zonder dat hierbij een beveiliging is omzeild, waarbij er informatie is gestolen. Daarop staat een gevangenisstraf van 4 jaar.