- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 14 september 2009 08:05 uur
Amsterdam is weer een datacentrum rijker. Gyrocenter, een zusterbedrijf van Reasonnet, opent haar eerste eigen datacentrum onder de naam Gyro DC-II. De eerste klanten hebben het datacentrum al betrokken en op 18 september wordt het geopend.
De totale oppervlakte van Gyro DC-II bedraagt ongeveer 1.000m2, hiervan is 750m2 ingericht als datavloer en 250m2 als technische ruimten. Het Gyro DC-II heeft drie datavloeren, waarbij er twee zijn ingericht als zogenaamde High Density datavloer én één andere datavloer.
Op de twee high density-datavloeren is maximaal 32 Ampère aan vermogen per rack beschikbaar en koelbaar, op dat niet high-density datavloer is dat maximaal 16 Ampère. Samen met klanten die een nog hoger vermogen per rack nodig hebben wordt er naar maatwerk oplossingen gekeken. Op dit moment wordt er met een klant al getest om 48 Ampère in één rack te verbruiken. Deze test verloopt tot nu toe succesvol, lichtte David Jacobs van Gyrocenter toe. Het totale vermogen van het Gyro DC-II is 2MVA.
Op de datavloer wordt in inlaat temperatuur gebruikt van 24 °C met een afwijking van 2 °C. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van koude/warme-gangen, die zijn uitgerust met druksensoren. Zodra de luchtdruk te laag wordt in een deel van de gang, dan wordt de facility manager gewaarschuwd. Deze kan dan de bewuste tegel waar de luchtdruk te laag is afstellen om zo de luchtdruk weer te optimaliseren.
Het datacentrum beschikt over één dieselgenerator, zonder redundantie, hier is voor gekozen omdat de kans dat de generator het laat afweten, niet opwoog tegen de kosten voor een extra generator. Er zijn wel al plannen voor het bijplaatsen van twee extra generatoren wanneer het datacentrum wordt uitgebreid, waardoor N+1 redundantie ontstaat. Daarnaast beschikt het datacentrum over een UPS-systeem, die bestaat uit 6 UPS-modules, in een N+1 opstelling. Zowel de A- als de B-feed van het datacentrum wordt door dit UPS-systeem gevoed.
Volgens Theo Arendzen van ICTRoom is voor deze opstelling gekozen, omdat dit veel efficiënter is. Wanneer er twee losse UPS-systemen worden gebruikt, dan zouden beide voor maximaal 50% worden belast. De efficiëntie van een dergelijke UPS-oplossing is vaak maar 92% terwijl de oplossing die nu gekozen een efficiëntie van 96% heeft. Hierdoor wordt er minder stroom verspilt en alle stroom die je anders verspilt moet ook worden weggekoeld. De keuze voor één UPS-systeem maakt het datacentrum een stuk zuiniger.
Het datacentrum maakt gebruik van DX-units voor de koeling. In eerste instantie gaf Gyrocenter aan geen gebruik te maken van “freecooling”. Wanneer de definitie van free cooling wordt uitgebreid met het gebruik maken van de (koude) buitenlucht, dan blijkt dit wel degelijk het geval te zijn. Door middel van overgedimensioneerde condensatoren wordt er gekoeld met behulp van de buitenlucht. Echter worden de compressoren nooit volledig uitgeschakeld.
Door zuinig met energie om te gaan anticipeert Gyrocenter met Gyro DC-II op een Energy Usage Effectiveness (EUE) van 1.28 op jaarbasis. De gemeente Amsterdam eist van nieuwe datacentra binnen haar gemeente dat ze een EUE waarde van maximaal 1.3 hebben.
Net als verschillende andere datacentra is Gyro DC-II een whitelabel datacentrum dat volledig los komt te staan van haar zusterbedrijf ReasonNet. Het datacentrum is samen met ICTRoom ontwikkeld. Het beheer van het datacentrum wordt ook door ICTRoom uitgevoerd.
Op 18 september wordt Gyro DC-II officieel geopend.
Zonder foto’s is dit artikel niet compleet: