- Door
- Veenman
- geplaatst op
- 20 november 2007 08:00 uur
Over het kunnen krijgen van IPv6 adressen bij RIPE zijn veel vragen en ook het feit dat er nog geen Provider Independent (PI) PI-space bij RIPE verkrijgbaar zijn stuit op veel onbegrip. Daarover heb ik afgelopen donderdag een interview gedaan met Sander Steffann die mede-voorzitter is van de RIPE Address Policy Working Group.
Waarom is er nog geen IPv6 Provider Independent (PI)-space beschikbaar?
Steffann stelt dat de belangrijkste redenen voor het niet uitgeven van PI IPv6 space is dat:
- Alle IP-adressen routeerbaar moeten zijn door elke router wereldwijd en daardoor in de routingtable van elke BGP router staan. In het geval van Provider Aggregatable (PA) space krijgt een ISP direct een groot blok met adressen toegewezen, welke deze weer in kleine aan zijn eigen klanten beschikbaar stelt. Alle routers hoeven echter maar één entry in hun routingtable voor aan te maken. Wanneer alle klanten echter een eigen stuk PI-space zouden krijgen, dan betekent dat voor elke klant één entry in de routingtables van alle routers wereldwijd.
- Als PI-space éénmaal is aangevraagd via een RIPE lid en de PI-space is uitgegeven door RIPE, dan heeft RIPE niks meer met de houder van de PI-space te maken. RIPE is er op dit moment mee bezig om houders van PI-space contractueel aan zich te binden en de houders een kleine fee voor de PI-space te laten betalen. Op dit moment wordt er nog gekeken hoe men dat precies wil vormgeven, er wordt ondermeer gedacht aan een registry-registrar model.
Steffann verwacht dat zodra de contractuele relatie tussen RIPE en de PI-space houders is geregeld, dat IPv6 PI-space zal komen. Een oplossing voor de belasting van routers door telkens meer PI-space is een punt waar Steffann niet direct een oplossing voor ziet. Er wordt op dit moment ondermeer gedacht aan een model waarbij het identiteit en netwerk-adres los worden gekoppeld, al zal een dergelijke oplossing nog even op zich laten wachten, vooral ook omdat iedereen tegelijk over moet gaan op een dergelijk systeem.
Hoe zit dat met die “plannen” voor de uitrol van IPv6?
Het was zo dat je een plan moest hebben waarbij je binnen 2 jaar zo’n 200 klanten en/of eindgebruikers van IPv6-adressen zou voorzien. In juni 2007 is die bepaling echter uit de policy geschrapt en is de enige bepaling dat je een plan moet hebben om binnen 2 jaar de IP-adressen aan klanten en/of eindgebruikers uit te geven. Daarbij hoeft er ook geen heel rapport in te worden gestuurd, het gaat er enkel omdat je ze gaat gebruiken, aldus Steffann.
Overigens erkent Steffann wel dat er veel onduidelijkheden zijn en dat er veel verhalen de ronde doen, die simpelweg niet kloppen. Het is bij de Amerikaanse collega’s van ARIN weleens gebeurt dat er facturen van routers zijn opgevraagd, om een aanvraag te controleren, maar zover Steffann weet is dat enkel gebeurt bij partijen die eerder misbruik hadden gemaakt van het systeem. Dat soort verhalen gaan een eigen leven leiden.
Steffann heeft aangegeven dat hij het geen probleem vindt om ISPam.nl lezers die problemen ondervinden bij het aanvragen van IPv6-space bij hun aanvraag te helpen. Dus mocht het niet lukken, neem dan gerust even contact met hem op!
Verder nog vragen over RIPE en IPv6?
Steffann heeft aangegeven dat mochten jullie nog vragen hebben over RIPE en IPv6, hij deze graag voor jullie in de comments beantwoord!