- Door
- Edwin Feldmann
- geplaatst op
- 3 november 2009 08:03 uur
Het ontwikkelen en vinden van de juiste hardware die bovendien betaalbaar is, werkt als een rem op het gebruik van IPv6. In Nederland wordt het nieuwe internetprotocol nog relatief weinig gebruikt, zo blijkt uit een studie van TNO.
De Marktrapportage Elektronische Communicatie, die TNO in opdracht van het ministerie van Economische Zaken heeft opgesteld, schetst een beeld van het gebruik van internet in Nederland.
Zo wordt onder meer vastgesteld dat de introductie van IPv6 langzaam op gang komt in Nederland. Eén van de belangrijke oorzaken hiervoor is dat er extra investeringen nodig zijn, terwijl deze investeringen niet direct nieuwe mogelijkheden of opbrengsten genereren. “Ook zijn niet alle bedrijven en organisaties op de hoogte van de benodigde investeringen om een transitie naar IPv6 mogelijk te maken”, aldus de TNO-onderzoekers. Bovendien is één van de problemen waar providers tegenaan lopen het ontwikkelen van een betaalbaar modem.
Gestegen
Hoewel er de laatste jaren een lichte stijging is te zien in het gebruik van IPv6, ligt het gebruik van het nieuwe protocol ‘beduidend lager dan IPv4’. Als bewijs dat de ontwikkeling in Nederland achterblijft, wordt onder meer verwezen naar het aantal IPv6-adresblokken dat Nederland toegewezen heeft gekregen sinds 1999. Dit aantal ligt veel lager dan in enkele ons omringende landen zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (zie onderstaande grafiek).
Een andere indicatie dat het gebruik van IPv6 wereldwijd op een laag pitje staat, is de Alexa-lijst met 500 populairste websites. Van de 500 wereldwijd populairste websites zijn er op dit moment naar schatting twaalf (2,4 procent) bereikbaar op IPv6.