Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuwe vraag het Mr. Ras: Spamverbod

  • Door
  • Vraag het Mr. Ras
  • geplaatst op
  • 6 december 2007 07:59 uur

ICTRechtVandaag de aankondiging van de nieuwe Vraag het Mr. Ras, de rubriek op ISPam.nl waarin door Mr. Steven Ras van ICTRecht een juridisch thema inclusief vragen van ISPam.nl lezers behandeld.

Lezers van ISPam.nl hebben een week de tijd om hun vragen over dat thema in de comments stellen. Deze vragen zullen door Mr. Ras worden meegenomen in de behandeling van het onderwerp. Ook mogen nieuwe juridisch thema’s in de comments worden aangedragen voor de volgende editie Vraag het Mr. Ras.

Deze week is het juridisch thema: Spamverbod dat in 2008 ook voor bedrijven gaat gelden.

Stel nu je juridische vraag over het spamverbod aan Mr. Ras in de comments.

Paul, 6 december 2007 8:26 am

Op wat voor manier mag je als bedrijf vanaf 2008 een potentiële klant (een ander bedrijf) nog via e-mail werven?

Mag ik ongevraagd met iemand contact opnemen om aan te geven dat ik een goede oplossing/aanvulling voor zijn organisatie heb?

Mag ik ongevraagd met iemand contact opnemen om mijn bedrijf voor te stellen?

Mag ik ongevraagd met iemand contact opnemen om aan te geven dat ik een product kan aanbieden wat vele malen goedkoper is dan bij iemand anders?

Gaat deze regel enkel voor e-mail gelden of is dit op alle communicatie van toepassing?

Waarom valt huis aan huis reclame niet onder spam?, dit is tenslotte ook ongevraagd.

TotallyHosted, 6 december 2007 3:33 pm

@Paul: Reclame via email is in principe geen spam tenzij het ongevraagd EN in grote aantallen verstuurd wordt. Als jij dus een persoonlijke email stuurt naar iemand zal dat geen spam zijn.

Ik vraag mij juist eerder af, wat we kunnen doen tegen ongevraagde email die DUIDELIJK niet in onze category van werkzaamheden valt. Zo heb ik deze week spam gehad voor o.a. aanbiedingen voor bodywarmers, gratis DEMO e-mail marketing, meerdere buitenlandse Viagra-aanbiedingen, een huis icm bedrijfspand, kerstgeschenken, wijngeschenken, computer-hardware en weetikveelwatnogmeer.

Het moge duidelijk zijn dat wij ons NERGENS voor ingeschreven hebben, en dat een deel echt totaal niet aansluit bij onze core business. Maar ondanks dat is ook de email van computerhardware en een bedrijfspand gewoon niet gewenst.

Wij geven duizenden euro's per jaar uit om van de spam af te komen, op dit moment wordt circa 85% van de email aan bestaande adressen geblokkeerd (99+% als je email aan niet bestaande adressen ook meerekent) maar alsnog komt er (teveel) spam doorheen. Het hinderlijkste is eerlijk gezegd nog als je mede-Nederlanders daar verantwoordelijk voor zijn.

Wat kunnen wij hier aan doen?

Mike Noordermeer, 6 december 2007 4:48 pm

@TotallyHosted: onzin. Ook een enkel mailtje wat je naar 1 persoon stuurt kan spam zijn volgens het Nederlandse recht, pas dus op met foutief advies. Op dit moment is de definitie volgens de wet:

Het gebruik van automatische oproepsystemen zonder menselijke tussenkomst, faxen en elektronische berichten voor het overbrengen van ongevraagde communicatie voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden

Zolang het dus ongevraagd is is het eigenlijk al genoeg. Of dit voor rechtspersonen op eenzelfde manier gaat gelden weet ik niet, maar daar kan Steven vast duidelijkheid over bieden.

TotallyHosted, 6 december 2007 5:36 pm

"Het gebruik van automatische oproepsystemen zonder menselijke tussenkomst"
In hoeveel gevallen zal zoiets gebruikt worden om 1 enkel mailtje te sturen?

Desondanks geeft deze discussie eigenlijk dus ook al aan dat niet duidelijk is wanneer iets spam is en wanneer niet.

MikeN, 6 december 2007 5:40 pm

Eh, lees de hele zin even.... De automatische oproepsystemen gaan over automatisch opgebeld worden waarna er een bandje wordt afgespeeld. Er staat daarnaast ook nog faxen en elektronische berichten ;)

Arjan Bijnen, 6 december 2007 6:04 pm

@TotallyHosted:
Spam aan bedrijven is niet verboden.
De regel dat voorafgaande toestemming van de ontvanger is vereist, geldt alleen voor abonnees die natuurlijke personen zijn, oftewel particulieren. Rechtspersonen, oftewel ondernemingen, vallen niet onder het verbod op spam. Het is derhalve toegestaan om naar e-mailadressen of faxnummers van ondernemingen ongevraagd berichten te verzenden.
(Bron OPTA/Spamklacht.nl)

Botweg: Wanneer je de SPAM van een Nederlandse afzender op je zakelijke mailadres ontvangt kan je hier geheel niets aan doen. Wanneer je deze SPAM op je Prive adres ontvangt is dit een geheel ander verhaal. In dit geval kan je een klacht indienen bij de OPTA via Spamklacht.nl. Let op: De OPTA behandeld enkel klachten waarbij de SPAM verzonden is vanaf Nederlandse bodem.

MikeN, 6 december 2007 6:32 pm

Arjan, het gaat hier juist om de nieuwe wetgeving, waarin spam aan rechtspersonen wel verboden wordt. Overigens is rechtspersonen gelijkstellen aan ondernemingen wat kort door de bocht, bijvoorbeeld eenmanszaken zijn geen rechtspersoon en zijn dus niet uitgezonderd van de huidige anti-spam wetgeving.

TotallyHosted, 7 december 2007 3:18 pm

Het gaat mij er inderdaad meer om wat wij er straks aan kunnen doen. Op dit moment zijn wij overigens een VOF en dus ook geen rechtspersoon, maar wel een bedrijf met meerdere personen en dan mogen wij blijkbaar ook kapotgespamd worden...

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.