- Door
- Rashid Niamat
- geplaatst op
- 31 december 2009 08:03 uur
Afgelopen maand was het tien jaren geleden dat ADSL in Nederland voorzichtig werd geïntroduceerd als een dienst voor veeleisende consumenten en klein zakelijke gebruikers. Voor 99 gulden (circa 44 euro) per maand kon je met 512/64 kbps online. Het semi-zakelijke pakket was duurder, maar bood een hogere snelheid (1024 kbps) en aanvankelijk 4 IP adressen.
Na enkele maanden was de dienst stabiel genoeg om via aanbieders te worden verkocht. De markt bestond toen uit letterlijk tientallen partijen die inbel internet aanboden. Slechts enkele daarvan konden Mxstream, zoals ADSL via KPN aanvankelijk heette, voeren. De partijen die dat niet konden hadden de keuze tussen zich laten opkopen, opdoeken of stug doorgaan en wachten op een alternatief.
De discussies in de branchevereniging over ADSL waren fel, want de markt werd totaal op z’n kop gezet. De vooruitzichten voor talloze ondernemers in een groeiende markt waren niet langer rooskleurig. Dat laatste is waar gebleken. De markt heeft een enorme shake out gekend en duizenden banen zijn verdwenen,
Een van de punten die in de discussies naar voren kwam, was of ADSL ook de zakelijke markt zou raken. We hebben dat onderzocht en omdat bij ADSL het draaien van een eigen server is toegestaan zagen sommigen het somber in voor standaard hosters.
Zoals bekend is dat laatste totaal niet uitgekomen. Natuurlijk zijn er mensen die via de eigen ADSL lijn een server aansluiten. Maar dat lijkt een kleine groep te blijven. De reden hiervoor zijn divers, maar dat de vermeende complexiteit een rol speelde is duidelijk.
De vraag naar de conditie van de hostingpartijen is afgelopen jaar diverse keren gesteld en zal de komende periode vaker voorbij komen. Er zijn fusies en overnames, maar dat is niet een heel opvallende ontwikkeling.
Wat absoluut de moeite van het volgen waard is zijn de ervaringen met FTTH in o.a. Hong Kong. De geboden snelheden volstaan ruimschoots om eigen servers te draaien. Hardware is de afgelopen periode steeds goedkoper geworden en eenvoudiger te installeren (denk aan NAS servers). Tel daarbij nog eens op dat mensen steeds vaker van huis uit werken, of in kleine organisaties, waar consumentenaansluitingen voldoen. Wat daar opdoemt is een markt waar de traditionele hoster het moeilijk krijgt omdat de inmiddels meer ervaren consument het inmiddels allemaal zelf kan en praktisch 24/7 online is.
In Nederland verloopt de uitrol van FTTH nog traag. Dat geeft partijen de tijd zich voor te bereiden op nieuwe marktverhoudingen zoals in Hong Kong. Of zal het hier uiteindelijk net als bij ADSL met een sisser aflopen?