- Door
- Veenman
- geplaatst op
- 6 januari 2010 08:05 uur
Stichting ISP Belang heeft de klacht tegen .nl-registry SIDN bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit ingetrokken. De klacht richtte zich tegen de staffelkorting die SIDN met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2008 aan haar (grote) deelnemers geeft. ISP Belang liet ISPam.nl desgewenst weten dat in een besluitvoornemen van de NMa stond dat de klacht zou worden afgewezen. SIDN had ook een dergelijk signaal van de NMa gekregen. Daarop werd de klacht door ISP Belang ingetrokken.
De NMa laat in een reactie weten dat de klacht inderdaad is ingetrokken. Nu dat is gebeurd, is het dossier voor de NMa gesloten en wordt er ook geen formeel besluit meer genomen. De NMa-woordvoerster ontkent dat er al een concreet besluitsvoornemen op tafel lag stelt dat er inderdaad naar de klager gecommuniceerd is dat er een voornemen was om de klacht af te wijzen. De klager (ISP Belang) zou wel uit het intensieve contact met de NMa zelf de conclusie kunnen trekken, dat een afwijzing van de klacht aanstaande zou zijn. Eerder kwam staatssecretaris Heemskerk al tot twee keer toe tot de zelfde conclusie.
Het feit dat de NMa tot de conclusie is gekomen dat de staffelkorting juridisch gezien door de beugel kan, noopt ISP Belang voorzitter Berrie Pelser tot de conclusie dat SIDN-directeur Roelof Meijer gelijk had. Op het punt dat de staffelkorting niet onoorbaar is en SIDN dus geen monopolistisch gedrag vertoont. Pelser stelt ook een herenakkoord te hebben met Meijer. Het besluit van de NMa zou worden gerespecteerd en niet worden aangevochten door een van beiden. Pelser staakt daarom de strijd tegen de staffelkortingen.
De NMa zou hebben overwogen dat er geen sprake is van een monopolie van SIDN, omdat er ook andere TLD’s bestaan, aldus Pelser. Daarnaast zou SIDN de NMa ook hebben kunnen overtuigen van het feit dat de kosten per domeinnaam lager zijn, bij deelnemers met grote hoeveelheden domeinnamen. Pelser betwijfelt dit, maar stelt dit niet te kunnen aantonen omdat SIDN haar kosten in haar jaarverslag niet duidelijk uitgesplitst.
Voor SIDN komt de conclusie van de NMa niet als een verrassing, zo stelt woordvoerster Lycke Hoogeveen. SIDN heeft voorafgaand aan de invoering er van zelf onderzocht of het juridisch haalbaar is. Dat NMa nu tot de zelfde conclusie komt bevestigd dat alleen maar. Desalniettemin is SIDN tevreden met de uitkomst. In een persbericht meldt SIDN: “Wij onderzoeken op welke wijze wij ons prijsbeleid kunnen voeren, zonder dat dit tot commotie onder de registrars leidt.”. Echter betekent dat volgens Hoogeveen niet dat er op dit moment concrete stappen worden genomen om het prijsbeleid te wijzigen.
Update 12:00: Nieuwe reactie NMa en WOB-verzoek.
Ik heb de NMa verzocht om de overwegingen waarop de klacht zou worden afgewezen met ons te delen, met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.