Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amerikaans bedrijf wil drijvende datacentra bouwen

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 14 januari 2008 08:02 uur

IDSDe Amerikaanse startup International Data Security (IDS) wil oude containerschepen ombouwen tot drijvende datacentra en heeft hiervoor 50 oude containerschepen aangekocht, zo meldt Techworld.

Volgens IDS zijn drijvende datacentra milieuvriendelijker dan datacentra op land. Een deel van de stroom kan namelijk worden opgewekt met de bio-diesel die de schepen op voorraad hebben, de datacentra kunnen voor een groot deel worden gekoeld met zeewater en het afval water kan worden gebruikt voor verwarming van het schip.

De schepen worden ingericht met kant en klare datacentrum in een container zoals Sun’s Blackbox and Rackable’s ICE Cube en zullen worden geplaatst in het ruim van de schepen. Totaal moet elk schip op die manier worden voorzien van minimaal 18.500m2 aan datavloer.

In eerste instantie wil IDS de drijvende datacentra inzetten in rampgebieden, omdat de drijvende datacentra binnen enkele maanden kunnen worden ingezet, terwijl het bouwen van een regulier datacentrum jaren kan duren en de beschikbaarheid van geschikte bouwgrond ook een beperking vormt.

Jurrian, 14 januari 2008 9:18 am

Een oplossing voor een tekort aan datacentrum-ruimte los je hiermee niet op. Ik weet dat de markt voor schepen op dit moment ook moordend is. Voor het bouwen van een schip kom je op de wachtlijst en eigenaren van een schip krijgen soms bedragen geboden voor hun schip waarvan ze een nieuw schip kunnen laten bouwen en een paar jaar van kunnen thuiszitten.

Daarnaast is water ook niet altijd in de buurt; omgebouwde vrachtwagens of treinen lijken mij nuttiger.

Paul, 14 januari 2008 9:37 am

Het laten zinken van een containerschip lijkt mij een stuk makkelijker dan het onklaar maken van regulier datacentrum. Het kan dus inderdaad handig zijn om een groot datacentra inzetten in te kunnen zetten in rampgebieden. (18.500m2 datacentra bouwen via een trein of vrachtwagen lijkt me best lastig)

Maar als bedrijf zou ik mijn netwerk niet op een schip willen hosten.

AlexanderOnline, 14 januari 2008 10:05 am

Waarom hebben ramgebieden zo erg behoefte een datacentra? Zet die server dan 50 km verder op neer, who cares, als de verbinding maar ok is. Hoevaak heb je nou een rampgebied waarbij een datacentre weg is. En daarnaast, dan kun je er een blackbox neerzetten en ga je niet moeilijk doen met schepen. Wat een bs is dit. In het artikel worden ook 'groene' gebieden genoemd etc., allemaal heel tof maar als je er geen goede verbindingen hebt heb je er niks aan.

Frank, 14 januari 2008 11:42 am

hoe krijg je fatsoenlijke bandbreedte op een schip?

Paul, 14 januari 2008 11:49 am

Misschien hebben ze voor de doelstelling (laten we even zeggen in rampgebieden) `helemaal` geen internet of andere zware connecties nodig.

Ik kan me voorstellen dat er veel data via bijvoorbeeld satelliet wordt verzameld en moet worden verwerkt tot bruikbare gegevens. (moet dit op locatie, tja dat is dan misschien weer vraag 2)

Frank, 15 januari 2008 1:27 pm

Misschien dmv een wireless verbinding? Lijkt me echt te erg voor woorden! Ik hou het wel op het vaste land.

tdw, 17 januari 2008 10:22 pm

tsunami en alles is weg.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.