Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De Nederlandse hostingmarkt: het webhostingpakket (onderzoek)

  • Door
  • Thijs Alink
  • geplaatst op
  • 3 februari 2010 08:08 uur

.

Enkele uitkomsten uit de analyse:

  • Ruim 60% van de Nederlandse  webhostingproviders biedt een webhostingpakket aan exclusief domeinnaam. De overige providers bieden een pakket aan inclusief domein.
  • Van grofweg 85% van de webhosters is de helpdesk telefonisch bereikbaar, 15% is uitsluitend per e-mail te bereiken.
  • Negen op de tien webhostingproviders hanteert een contractduur van een jaar. De rest hanteert een contractduur van een maand.
  • Ruim de helft van de Nederlandse webhosters heeft zijn servers ondergebracht in een eigen rack. Eén op de vijf providers is reseller en huurt zijn webspace elders. De overige providers maken gebruiken van een dedicated, colocated of managed server.

Lees het volledige onderzoek: branche-informatie, de Nederlandse webhostingmarkt (PDF).

Paul Hermans, 3 februari 2010 11:40 am

Beste Thijs,

Enkele opmerkingen over je PDF:

- Onder webservers is het niet ISS maar IIS, pagina 348?
- Pagina 348 Firewall is met dubbel L.
- Pagina 349 staat bij Inclusief domeinnaam 62,4% Nee, terwijl in je tekst staat dat ruim 60% inclusief domeinnaam aanbiedt. Welke is nu juist?

- Verder staat bij scripts als eerst "asp" vermeld, als dit een onderzoek is anno 2010 mag je asp wel weglaten en daarvoor in de plaats asp.net tellen. Tevens is cgi ook niet meer echt een techniek van deze tijd, dat wordt vrijwel niet meer toegepast.

Wat me opvalt is dat ruim 60% directadmin gebruikt, ik had het gevoel dat Plesk wel een groter aandeel had. Is dit geteld per provider of per hosting pakket dat in de database van ispgids staat?

Martijn, 3 februari 2010 11:59 am

Interessant onderzoek. Wat me opvalt is dat meer dan de helft van de hostingopstellingen single servers betreft. Dit zegt toch wel wat over de klantvraag.

Waar ik benieuwd naar ben is hoe de grafieken precies zijn opgesteld. De 'control panel' grafiek geeft bijvoorbeeld aan dat 60% DirectAdmin gebruikt. Is dit 60% van de providers, of 60% van de markt? Dat laatste is m.i. namelijk een stuk relevanter.

Ik vind dit onderzoek een leuk begin en zou het graag vaker zien!

Mark, 3 februari 2010 12:07 pm

Op welke wijze zijn onderstaande zaken bepaald?
- Of een provider een of meerdere eigen racks heeft.
- Welke RAID setup er gebruikt wordt.
- De opstelling van de hardware.
- Of er een firewall voor zit en zo ja hardware matig of software matig.

Dit vraag ik me af als ik dit lees, want wat op de websites staat kan afwijken van de praktijk en bij sommige staat hierover niks op de website vermeld. Daarnaast kan het zijn dat een bedrijfsprofiel op ispgids.com niet up-to-date is.

Thijs, 3 februari 2010 1:24 pm

Even een reactie naar aanleiding van jullie vragen/opmerkingen:

@Paul: fouten en daarmee ook taalfouten zijn menselijk. Wat betreft die 60%/62,4%. Dat is een kwestie van afronding. Voor de tekst op de website heb ik mooie ronde getallen gebruikt. De berekening is op basis van provider, niet op basis van hostingpakket

@ Martijn en Mark: de gegevens komen uit de databases van ISPGids.com. Providers hebben dus zelf aangegeven onder welke categorie ze vallen.

Nog even een opmerking van mijn kant: bedenk ten eerste dat ISPam.nl niet de middelen heeft om een compleet en grondig onderzoek te lanceren en het vervolgens ook nog eens gratis te publiceren. Voor een compleet en grondig onderzoek verwijs ik je door naar de bedrijven die onderzoek doen op dit gebied. Voor een paar duizend euro kan je vast wel een goed rapport op de kop tikken.

Paul Hermans, 3 februari 2010 1:41 pm

Heej Thijs,

Inderdaad het verschil tussen die procenten had ik in de gaten, wat ik bedoel is dat in je tekst staat dat ruim 60% een pakket aanbieden inclusief domeinnnaam en in je rapport staat het andersom (dus dat ruim 60% een pakket aanbied zonder domeinnaam).

Groeten Paul

Thijs, 3 februari 2010 2:11 pm

@Paul: oké, inderdaad. Dat is een fout die ik er zelf uit had moeten halen. Bedankt, ik zal het later (met de andere taalfouten) aanpassen.

Mark, 3 februari 2010 2:55 pm

@Thijs: Ik begrijp dat de middelen voor dergelijke onderzoeken beperkt zijn. Mogelijk dat dit in de toekomst duidelijker vermeld kan worden (dat dus ook de gegevens uit de ispgids.com database komen). Een andere bron die ook mogelijk was volgens het stukje was dat jullie al die sites handmatig na hadden gekeken.

Thijs, 3 februari 2010 3:21 pm

@ Mark. Bedankt voor je feedback, maar vind je een link in het (html-)artikel naar de database en een verwijzing in de verantwoording niet voldoende?

Mark, 3 februari 2010 3:34 pm

@Thijs: Als ik kijk naar de beknopte tekst (die dus op de index van ispam.nl komt) kan ik het daar niet uit afleiden, enkel dat bedrijven geselecteerd zijn die in die database staan.

Thijs, 3 februari 2010 7:26 pm

Bedankt voor jullie feedback, het artikel is aangepast.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.