- Door
- John T. Knieriem
- geplaatst op
- 15 februari 2010 08:03 uur
De Franse president Sarkozy wordt niet voor niks ‘petit Napoleon’ genoemd. Macht, macht macht en controle over iedereen. Dat lijkt het ultieme doel te zijn. Aanstaande dinsdag wordt in Frankrijk gestemd over een wet die internet filtering door de overheid toestaat. Waarschijnlijk is Sarkozy te raad gegaan bij de Chinese, Iranese en Noord Koreaanse autoriteiten. De as van het kwaad zeg maar. Daar weten ze wel raad met onwelgevallig surfgedrag.
Het internetfilter zou de opsporing van kinderpornohandelaren moeten vergemakkelijken. Op zich een loflijk streven. Maar als we beginnen met filteren dan wordt het daarmee voor de overheid wel erg gemakkelijk om te volgen wat haar burgers op het web uitspoken. En wordt direct een inbreuk gedaan op de vrijheid van meningsuiting. Het is regelrechte censuur. Daarover hadden we toch eind negentiende eeuw afgesproken dat we dat niet meer zouden doen. De vrijheid van meningsuiting is een belangrijk grondrecht dat met een felle strijd is verworven.
In de nieuwe wet wordt onder meer bepaald dat ISP’s gedwongen kunnen worden om specifiek door de overheid aangegeven internet verkeer te blokkeren. Volgens technici zal de wet niet gaan werken omdat de nieuwste encryptie technologieën al gebruikt worden in het peer-to-peer verkeer. En zo zouden de illegale handelingen ‘onder de radar blijven’.
Sarkozy zal echter doorgaan. Eerst was het de ’three strikes you’re out’-wet, daarna kondigde hij aan dat filtering een gerechtvaardigd middel is om illegaal downloaden tegen te gaan. En nu worden ISP’s verplicht om verkeer te gaan blokkeren als de wet wordt aangenomen.
Gelukkig zijn zijn eerdere pogingen op veel verzet gestuit in het Europees Parlement en ook in Frankrijk zelf. Maar deze regeringsleider met dictatoriale trekjes laat zich niet zo gemakkelijk stoppen. De strijd tegen censuur moet blijkbaar opnieuw worden gevoerd. En dat zal een harde worden. Gelukkig zullen de ontwikkelingen in de techniek hem steeds het nakijken geven. En wordt het kat-en-muis spel toch nog beslist in het voordeel van de burgers.