- Door
- Randy ten Have
- geplaatst op
- 22 februari 2010 08:03 uur
Momenteel zijn er nog minder dan 700-miljoen vrije Ipv4 adressen beschikbaar, die naar verwachting begin volgend jaar toegekend zullen zijn aan de regionale verdeelorganisaties. Deze verdelen ze weer aan telecom- en internetproviders. En deze verdeling kan snel gaan. Korea Telecom heeft enkele weken terug 4 miljoen adressen toegewezen gekregen. Vorig jaar kreeg deze telecomreus ook al 5 miljoen adressen van APNIC.
Problemen
Vorige maand werden de blokken 1.0.0.0/8 en 27.0.0.0/8 toegekend aan APNIC. Met deze uitgifte zijn een tweetal grote bedrijven in verlegenheid gebracht. Fonality die een hosted PBX oplossing biedt gebruikt het IP-blok 1.0.30.1/24 voor deze systemen. Een ander bedrijf, Data Return (Terremark) heeft 1.4.0.0/16 in gebruik als private IP-space. Het zijne chter niet de bedrijven die (van oudsher) publieke IP-adressen gebruiken in een private range. Wat te denken van Cisco die het IP-adres 1.1.1.1 gebruikt in haar draadloze netwerkapparatuur? Een complete lijst is op BGPmon te vinden.
Dual Stack
De oplossing is al jaren voorhanden, maar lijkt nog steeds niet geaccepteerd te worden door grote content- en accessproviders: Overstappen op IPv6. Door nu al dual-stack te gaan draaien (IPv4 en IPv6 naast elkaar draaien) is een omschakeling straks aanzienlijk makkelijk door te voeren. Je netwerk Dual Stack draaien is niet eng en zeker niet nieuw. Iets meer dan 10 jaar geleden – toen onze PC veelal via een 10 Mbit coaxnetwerk ontsloten werd – deden we het ook al. NetBEUI en IPX/SPX werden toen voornamelijk gebruikt als protocol, later Dual Stack toen alles overschakeld werd op een TCP/IP based oplossing met IPv4.