- Door
- Rashid Niamat
- geplaatst op
- 25 februari 2010 08:00 uur
Met verbazing heb ik vorige week het rapport “Study of the Accuracy of WHOIS Registrant Contact Information” gelezen. De studie is verricht door de NORC in opdracht van ICANN. Het is te zien als een vervolg op onderzoek dat in 2005 is gedaan door GAO, vergelijkbaar met onze de Algemene Rekenkamer.
In dat jaar bleek dat bij de drie grote gTLD’s (.com, .org en .net) de WHOIS gegevens van 5% van de registraties niet juist was. Het ging hierbij zowel om slordigheden, als ook om opzettelijke fouten. Ik weet nog, dat ik het 2005 rapport heb gebruikt om mijn collega’s te wijzen op de noodzaak alle registraties en mutaties te controleren. Zorgvuldigheid vond ik toen al belangrijker dan een korte doorlooptijd van registraties of mutaties.
De studie die nu is verschenen laat een verslechterd beeld zien. Op basis van steekproefsgewijs onderzoek naar registraties bij de vijf grote gTLD’s (nu met .info en .biz erbij) blijkt maar liefst 77% niet te kloppen. Ongeveer een derde van de onderzochte domeinnamen (28,7%) bevat zoveel fouten, dat er geen sprake meer kan zijn van een onzorgvuldige registratie.
Wat is het dan wel? Soms blijkt de WHOIS verouderde gegevens te bevatten van de registrant. Dan heb je dus de situatie van een bedrijf dat ondertussen van naam is veranderd, is verhuisd en waar de contactpersoon niet meer werkzaam is.
Maar in een groot aantal gevallen blijkt het te gaan om het opzettelijk vermelden van onvolledige en/of onjuiste gegevens. Dat laatste zal je niet verbazen als je ziet hoe intensief spammers gebruik maken van domeinnamen in hun uitingen.
In de studie staan overzichten van soorten fouten en de regelmaat waarmee ze voorkomen. Met de tabel op pagina 3 in de hand kun je je eigen registraties eens doorlopen.
Voor de volledigheid, het onderzoek heeft geen betrekking op .NL domeinen. .NL heeft, naar ik begrijp, de reputatie een behoorlijk schoon landendomein te zijn.
Daarmee is niet gezegd dat .NL 100% in orde is. Contactgegevens zijn nu eenmaal lastig up to date te houden en een typefout kan lang onopgemerkt blijven. Dat is echter van een andere orde, dan het opzettelijk registreren van een domeinnaam met duidelijk valse gegevens.
Ik heb dat laatste nooit meegemaakt trouwens, dus ik weet ook niet hoe ik erop zou reageren.