- Door
- Veenman
- geplaatst op
- 15 februari 2008 08:06 uur
Afgelopen woensdag vondt de Derde Kamer Discussie: Zorgplicht plaats in Den Haag. Bij deze discussie was ik door ECP.NL uitgenodigd om namens ISPConnect naast de Consumentenbond, OPTA en XS4ALL zitting te nemen in het panel dat ging debateren over de zorgplicht van ISP’s, die is vastgelegd in artikel 11.3 van de Telecommunicatiewet. Uitkomst: ISP’s (vooral webhosters) hangt een zwaard van damocles boven het hoofd.
Visie van staatssecretaris Heemskerk
De bijeenkomst werd geopend door staatssecretaris Heemskerk die zijn visie gaf op het invullen van de zorgplicht van ISP’s. Heemskerk ziet vooralsnog niks in nieuwe wetgeving, omdat het lastig is om zulke wetten up-to-date te houden in de uitermate dynamische markt, daarnaast is Heemskerk bang voor een enorme toename van de administratieve lasten voor ISP’s. Heemskerk stelde daarbij expliciet dat ook webhosters zichzelf moeten reguleren.
Staatssecretaris Heemskerk: Noemen, roemen en verdoemen
Helaas moest Heemkserk na de opening alweer weg en had de zaal direct de mogelijkheid om vragen te stellen. Mijn vraag aan Heemskerk was, dat je wel allerlei vormen van zelfregulering kan hebben en dat die er in de ISP-sector wel degelijk is, waarbij ik verwees naar mijn eigen Gedragscode.com waar 192 ISP’s bij zijn aangesloten van de ongeveer 2.000 ISP’s, maar dat er ook zo’n 100 rotte appels zijn, die je met geen enkele vorm van zelfregulering mee krijgt. Ik denk daarom dat het nodig is om juist te definiëren wat een rotte appel is en juist die ISP’s keihard aan te pakken en niet de goede ISP’s te treffen.
Heemskerk was het roerend met mij eens, echter is dat heel lastig in een wet op te nemen, nadat ik dat bevestigde stelde hij: “Ik weet niet of ik dit van het kabinet mag zeggen, maar we moeten naar een systeem van noemen, roemen en verdoemen.” Of te wel de rotte appels tussen de ISP’s keihard aan de schandpaal nagelen. Ik was in mijn nopjes met dat antwoord.
Visie OPTA en Consumentenbond
Na de introductie van de staatssecretaris was het de beurt aan Danyel Molenaar van OPTA, die hard van leer trok tegen ISP’s. Molenaar wil voor de zomer resultaten zien en anders zal OPTA de staatssecretaris om nieuwe wetgeving vragen. Lars Hooning van de Consumentenbond was het met Molenaar eens dat er wat moet gebeuren, de Consumentenbond is nu al twee jaar bezig met een campagne om ISP’s in actie te komen. Hij vindt dat het nu tijd is om te gaan handhaven en roept de OPTA en Staatssecretaris daar dan ook toe op. Als laatste vertelde Foekje Croles van Marktplaats/Ebay over hun notice-and-take-down beleid.
Debat
Hierna was het grote moment aangebroken en mocht ik zitting nemen in het panel naast Niels Huijbregts (XS4ALL), Danyel Molenaar (OPTA) en Maurice Wessling (Consumentenbond). Tijdens het debat werd de noodzaak van zelfregulering zeer duidelijk en Molenaar bleef zijn waarschuwing herhalen dat indien zelfregulering niet van de grond komt de staatssecretaris om additionele wetgeving wordt gevraagd.
Op dit moment al een initiatief van ISP’s om tot een keurmerk te komen voor veilige ISP’s (ook webhosters zijn uitgenodigd om deel te nemen), al hebben zowel Lex Musse van @Home als de Maurice Wesseling van de Consumentenbond al aangeven daar niet al te veel vertrouwen in te hebben. Zelf ben ik er op blijven wijzen dat we niet de goeden onder de kwaden moeten laten leiden en dat we vooral de rotte appels moeten aanpakken.
ISP’s verenigt U
Het probleem lijkt vooral te zijn dat de ISP sector niet georganiseerd is en zelfs geen brancheorganisatie heeft, waar de overheid afspraken mee kan maken en die tegen rotte appels kan optreden, dat was iedereen het wel met elkaar eens. Het gevolg hiervan is dat de overheid met nieuwe wetgeving zal komen, waar kleine ISP’s (vooral webhosting bedrijven) kapot aan zullen gaan, omdat die de extra (administratieve) lasten niet aankunnen.
Dat is helaas geen toekomstmuziek meer, binnen één jaar kan dit de bittere realiteit zijn. Sluit je daarom bij ISPConnect of een andere organisatie aan, maar het is belangrijk dat de sector zich hoe dan ook verenigd, als we ons niet verenigen en ons zelf adequaat weten te reguleren, dan blijft er door overheidsingrijpen weinig van onze sector over.
Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel.