- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 23 maart 2010 08:03 uur
De Tweede Kamer heeft de behandeling van reparatiewet die de bewaarplicht voor internetverkeer moet verkorten naar 6 maanden controversieel verklaard. Dat betekent dat deze niet meer zal worden behandeld voor de verkiezingen. Is dit goed of slecht nieuws?
Volgens digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is het doemscenario uitgekomen: “De Tweede Kamer deelt de lakens uit, de Eerste Kamer staat in zijn hemd, het bedrijfsleven weet niet waar het aan toe is en alle internetters zitten met de vuile was. Schandalig.”. Eerder merkte BoF al op dat verschillende partijen in de Tweede Kamer de reparatiewet juist aangrepen om de bewaartermijn juist te verhogen. Daarmee staat de Eerste Kamer in haar hemd. De Eerste Kamer had namelijk de toezegging gekregen dat de bewaarplicht voor internetverkeer naar 6 maanden zou worden verlaagd.
XS4ALL-woordvoerder Niels Huijbregts laat tegenover Tweakers.net weten dat de Tweede Kamer een verstandige beslissing heeft genomen. Zo wordt voorkomen dat partijen de gelegenheid juist aangrijpen om de bewaartermijn juist te verhogen. Daarnaast stelt Huijbregts dat hij zeer verbaasd was over het feit dat minister Hirsch Ballin had toegezegd dat de bewaartermijn zou worden verkort terwijl hij daar helemaal niet over gaat.
Om af te sluiten met het antwoord op de vraag of het nou goed of slecht nieuws is dat de reparatiewet bewaarplicht controversieel is verklaard. Ik ben het zowel met Bits of Freedom als XS4ALL eens. Het is goed nieuws, omdat het gevaar op de loer ligt dat als het onderwerp nu nog even snel wordt behandeld, juist wordt aangegrepen om de bewaartermijn juist te verhogen. Aan de andere kant slecht nieuws, omdat de Eerste Kamer in haar hemd staat, gezien zij haar constitutionele taak als hoeder van de grondwet heeft verzaakt, met een enorme ondermijning van de rechtsstaat tot gevolg.