Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Op de koffie bij NXS en DCG Amsterdam

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 15 april 2008 07:59 uur

Volledige netwerkstoring bij NXSAfgelopen donderdag ben ik op de koffie geweest bij NXS in DCG Amsterdam, waar NXS één van de eigenaren van is. Ik had hier een gesprek met Siemon van den Berg, directeur van NXS.
Update 15:00 uur: Foto’s van DCG Amsterdam toegevoegd.

NXS is begonnen als webdesignbedrijf
NXS is door twee personen opgericht, die beiden nog werkzaam zijn bij het bedrijf. Siemon van den Berg is één van hen. NXS is oorspronkelijk tijdens de dotcom hype begonnen als webdesign bedrijf, destijds was dat een gouden business. De hosting werd aan een ander bedrijf uitbesteed, het instellen van de hosting was echter een ramp, waarbij ondermeer per bestand moest worden aangegeven dat het door de webserver moest worden geserveerd.

Bij NXS kwam daardoor de gedachte op dat beter moest kunnen en zo begon NXS de websites die ze maakte voor haar klanten op een eigen gecoloceerde server te hosten. Amper een jaar later bleek het aanbieden van hosting zo lucratief te zijn, dat NXS zich volledig op hosting diensten begon te richten en stopte met webdesign.

Van eigen server tot eigen datacentrum
Het in eigen hand houden van de kwaliteit van de dienstverlening is altijd al zeer belangrijk voor NXS geweest, daarom is NXS al snel overgegaan op een eigen suite in het datacentrum waar ze aanwezig zijn en ook het zelf in de hand nemen van de routing met de aanleg van een eigen netwerk viel daaronder. De laatste stap in het in eigen hand houden van de kwaliteit van haar dienstverlening is de opening van het DCG Amsterdam datacentrum samen met TransIP.

Over DCG Amsterdam vertelde Van den Berg dat hij zo’n anderhalf jaar geleden zijn oog had laten vallen op het pand en bijzonder blij was dat er binnen de (Amsterdamse) ring nog een (voormalig) datacentrum te krijgen was. Nadat het datacentrum volledig opnieuw was ingericht, het was namelijk compleet gestript door de vorige eigenaren, is het sinds december 2007 weer volledig operationeel.

Techneuten op cursus
Op dit moment zijn er 25 mensen bij NXS in dienst en Van den Berg verwacht dat er binnen 2 jaar 50 mensen bij NXS werken. Om aan te geven hoe snel NXS groeit wees Van den Berg mij er op dat ze begin dit er begin dit jaar nog maar 20 waren. Het grootste deel van het personeel van NXS heeft een technische functie, maar er zijn ook een aantal mensen die zich bezig houden met sales en administratie.

Vrijwel alle techneuten van NXS zijn doorlopend op cursus. In de praktijk brengt het personeel de kennis die ze op cursus op hebben gedaan ook weer aan elkaar over en op die manier wordt de kennis breed door de organisatie verspreid. Ik kon het natuurlijk niet laten om te vragen of “de baas” zelf ook op cursus is. Lachend gaf Van den Berg aan, dat hij de enige bij NXS is, die niet permanent op cursus is. Al heeft hij wel het een en ander aan management training achter de rug.

Veranderende doelgroep
Naast NXS zelf verandert de de doelgroep van het bedrijf ook. In het allereerste begin had NXS voornamelijk particulieren en het MKB als klant. Langzaam maar zeker verandert die focus telkens meer richting grotere klanten die complexe managed oplossingen willen. NXS begint nu zelfs de eerste stappen te zetten richting volledige outsourcing, zo zijn er nu al bepaalde klanten waarvoor NXS de releases van nieuwe versies van de applicatie van klanten uitvoert.

Dat is natuurlijk interessant, maar neemt NXS nu de kleinere klanten, small business zoals Van den Berg het noemt, nog wel serieus? Het antwoord van Van den Berg daarop is resoluut, dat NXS die klanten nog steeds even belangrijk vindt. Eén van de drie afdelingen binnen NXS richt zich volledig op de small business klanten. Zelfs particulieren kunnen nog klant worden, ondanks de verandering van focus. Een interessante eye opener daarbij was dat het weleens voorkomt dat een systeembeheerder van een bepaald (groot) bedrijf als particulier al klant van NXS is en dat zijn werkgever daarna volgt.

VMWare ESX cluster
NXS is de eerste Nederlandse hosters met een VMware ESX cluster, voor dit cluster heeft NXS net hun nieuwe NetApp storage platform met een totale capaciteit van twee keer 10TB binnengekregen, het storage platform van een andere leverancier voldeed toch niet helemaal aan de eisen, waardoor nog niet het maximale uit het cluster kon worden gehaald.

Het cluster staat volledig verspreid over de twee locaties van NXS, DCG Amsterdam en Global Switch. Via een dark fiber worden beide locaties realtime gesynchroniseerd. Van den Berg vind het VMware ESX helemaal geweldig, omdat je vrijwel volledig machine onafhankelijk werkt. Het cluster maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een fysieke machine in onderhoud te nemen, zonder je zorgen te maken om de virtuele servers die op het cluster draaien.

Klaar voor ramp scenario’s
Sterker nog mocht in de ergste ramp scenario het datacentrum van het actieve cluster in een keer compleet afbranden, dan kan het met maar enkele minuten downtime op de backup locatie weer verder draaien. Dat is ondermeer mogelijk omdat NXS ook de routing met haar eigen netwerk volledig in eigen hand heeft.

Het is volgens Van den Berg dan ook niet vreemd dat klanten specifiek vragen om VMware ESX, die willen dan echt specifiek op een virtuele server draaien. Dat is interessant, omdat ik vaak ook hoor dat VPS’en een slechte reputatie hebben gekregen door dat heel veel aanbieders tientallen VPS’en op een enkele server laten draaien en daardoor de reputatie van de productgroep besmet is. Van den Berg heeft dat tot nu toe niet ervaren. Al verwacht hij dat het ook komt omdat het een heel ander deel van de markt is, waarbij dat soort ervaringen leven. VPS’en voor een paar tientjes levert NXS dan ook niet.

Shared hosting ervaring helpt bij managed hosting
NXS heeft zelf jaren gewerkt aan het verder uitbouwen van haar shared hosting cluster, daarbij wordt er gebruik gemaakt van veel software die door programmeurs die NXS in dienst heeft zelf ontwikkeld is. De jaren lange ervaring die NXS met loadbalancing en clustering heeft opgedaan bij de ontwikkeling van het shared hosting cluster, komt nu goed van pas bij het aanbieden van de managed hosting oplossingen, waarbij loadbalancing en clustering vaak belangrijke onderdelen van zijn.

De hosting markt is volgens Van den Berg ook niet één markt maar opgedeeld in verschillende segmenten, zo heb je small business, colocatie, managed, etc. In verschillende van die markten wil NXS een belangrijke speler zijn. Al zijn de managed hosting oplossingen ansich vaak wel lucratiever maar vooral ook een grotere uitdaging door dat er meer complexiteit in de oplossing zit.

To serve or not to serve
Ondanks dat NXS het liefst zoveel mogelijk zelf doet heeft ze ook klanten die in een ander datacentrum of netwerk dan dat van NXS apparatuur hebben waarvan het beheer regelt. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, zoals sponsoring of de apparatuur fysiek in eigen beheer willen houden, maar tegelijkertijd wel het beheer wil outsourcen. Van den Berg ziet er geen risico in dat klanten door een dergelijke constructie een eventueel falen van een derde partij aan NXS wordt toegeschreven. Door goed te communiceren en afspraken te maken met de bewuste klant, gebeurt dat niet.

Dutch Hosting Provider Association (DHPA)
Samenwerking in de branche vindt ook Van den Berg erg belangrijk, NXS is daarom ook oprichter en Van den Berg zelf penningmeester van de Dutch Hosting Provider Association (DHPA). Toen ik me versprak door te zeggen dat de DHPA ook een branchevereniging is, gaf Van den Berg aan dat absoluut niet het geval is. DHPA is een platform dat zich vooral richt op dingen die de klanten van de leden belangrijk vinden.

Zo is een van speerpunten van DHPA om tot een uniforme Service Level Agreement te komen, zodat klanten niet langer appels met peren vergelijken. Als voorbeeld noemde Van den Berg de response tijd, bij de ene managed hoster is dat van het moment dat telefoon wordt opgenomen als de klant zelf belt over een storing en bij de ander is dat vanaf het moment dat de monitoring service een SMS heeft verstuurd. Daarnaast is een uniforme code of conduct ook belangrijk en wil de DHPA ook duidelijk maken dat de hostingmarkt niet één heterogene markt is, maar uit verschillende segmenten bestaat.

DCG Amsterdam
Na dit eerste deel van de op de koffie bij was het de hoogste tijd om de datavloer op te gaan. Feitelijk bevindt je je meteen al op de datavloer, welke is opgedeeld in twee suites van NXS en TransIP en een aantal technische ruimtes. Tussen de suites in, bevinden zich een drietal PC’s waar klanten op kunnen werken als ze bezig zijn in het datacentrum, zodat ze dat niet hoeven te doen tussen de racks.

Datavloer
Op de datavloer in de suite van NXS staan 6 rijen met racks, die per twee onderdeel uit maken van een coldcorridor blok. De eerste 4 rijen stonden er al sinds de opening van het datacentrum en door de onstuimige groei zijn recent de twee nieuwe rijen geplaatst, waarvan de racks binnenkort door de eerste klanten in gebruik zullen worden genomen.

Alle racks op de datavloer krijgen zowel hun stroom als netwerk connectiviteit van boven, onder de datavloer bevindt zich daardoor zuiver de luchtstroom. In elke rij van racks wordt het eerste rack als patchkast gebruikt, waarvandaan de netwerk connectiviteit naar alle andere racks in de rij wordt geregeld. Elke rack heeft uplinks naar twee core switches.

Rookdetectie
Op rook wordt gecontroleerd door middel van een VESDA systeem dat zich bevindt voor de luchtinvoer van de airco’s. Zodra de VESDA enige rook constateert schakelen de airco’s uit zodat eventuele rookontwikkeling op de datavloer specifiek gelocaliseerd kan worden, indien twee rookmelders onafhankelijk van elkaar rook detecteren volgt een automatische blussing met Argon gas. Tussen de rookdetectie en het blussen zit wel enige vertraging en daarnaast is het ook mogelijk om door het indrukken van een noodknop bij de uitgangen de blussing uit te stellen, 30 seconden na het loslaten volgt de blussing dan alsnog.

In de suite van NXS staan aan beide zijden airco’s opgesteld. Op dit moment is er pas één rij actief, nu er meer racks op de datavloer in gebruik worden genomen, zal binnenkort ook de tweede rij met airco’s in gebruik worden genomen.

Technische ruimten
Buiten de datavloer bevinden de technische ruimten, waaronder aparte ruimtes voor de de accu’s, UPS-systemen, stroom controle paneel, gasblus installatie met daarbij de gasflessen met Argon en ook twee ruimtes met enorme dieseltanks die allebei 13.500 liter diesel bevatten, daarmee is totaal 27.000 liter diesel aanwezig voor de generatoren.

De generatoren staan op de eerste verdieping, om deze daar te kunnen plaatsen is er een constructie gemaakt van stalen dragende balken waar de generatoren op zijn geplaatst. Op dit moment zijn dat er twee, die allebei individueel de volledige load van het datacentrum op zich kunnen nemen. Zodra dat niet meer het geval is zal een derde generator worden bijgeplaatst, daarvoor is al rekening mee gehouden.

Achtste verdieping van het Coengebouw gehuurd
Door de enorme groei van NXS is het kantoor aan de Kruislaan (Sciencepark) veel te klein geworden en zit men daar spreekwoordelijk bij elkaar op schoot. Daarnaast is het ook een redelijk stuk weg vanaf het DCG Amsterdam datacentrum. Zodoende heeft NXS de hele 8ste verdieping van “de kleine vleugel” het Coengebouw gehuurd.

Dit gebouw bevindt zich op zo’n 300 meter van het datacentrum. Samen met Van den Berg heb ik een kijkje genomen in het nieuwe kantoor van NXS, dat nu eerst helemaal “gestript” is en de komende tijd volledig zal worden ingericht naar de wensen van NXS en haar medewerkers, zodat er over 2 maanden kan worden ingetrokken. Het uitzicht vanaf het nieuwe kantoor van NXS is echt super, vooral vanaf de plek waar Van den Berg zijn kantoor gaat komen.

Update 15:00 uur: Vergeten bij publicatie, de foto’s
Daarom nu een extra grote hoeveelheid foto’s!

Receptie / Security
DCG Amsterdam: Balie

Toegang tot de datavloer
DCG Amsterdam: Deuren

Cold-corridor racks op de datavloer
DCG Amsterdam: Racks

Rij racks
DCG Amsterdam: Rij racks

Patchkast
DCG Amsterdam: Patchkast

Batterijen
DCG Amsterdam: Batterij ruimte

Een van de noodstroom aggregaten
DCG Amsterdam: Noodstroom Aggregaat

Dieseltank met 13.500 liter diesel
DCG Amsterdam: Dieseltank

Argon gasflessen
DCG Amsterdam: Argon gasfles ruimte

Paul, 15 april 2008 2:41 pm

Jammer dat je er dit keer geen foto's bij hebt staan. Toch altijd leuk om te zien.

Arnout Veenman, 15 april 2008 2:45 pm

Paul, die ben ik dus helemaal vergeten er bij te zetten :| Ik ga ze meteen uploaden.
Edit: Zijn toegevoegd.

Glenn, 15 april 2008 4:03 pm

Hé, een muurtje rondom de dieseltank. Dat was er eerst nog niet, geloof ik.

Verder net DC, heb er een machine staan. Beveiliging is correct, personeel vriendelijk en die drie werkstations buiten de herrievloer zijn een verademing.

Magus, 16 april 2008 3:32 pm

Lekbakje :)

Molski, 5 juni 2008 11:10 pm

Geen ervaring met NXS, wel met het datacenter (en TransIP).
In één woord, geweldig, werkstations en een 4e leeg bureau voor eigen notebook buiten de datavloer zijn ideaal! Personeel is top, altijd bereid om even te helpen indien nodig.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.