- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 24 april 2008 08:04 uur
Afgelopen woensdag ben ik op de koffie geweest bij EvoSwitch in Haarlem. Hier had ik een gesprek met Innovation Director Laurens Rosenthal.
Toegang tot het datacentrum
Bij EvoSwitch kunnen ook klanten van klanten van EvoSwitch het datacentrum in. Iemand die voor de eerste keer het datacentrum bezoekt, meldt zich (al dan niet via de eigen leverancier) aan bij EvoSwitch en krijgt een sms met een unieke code.
In de ontvangsthal van EvoSwitch staat een zuil waar de bezoeker zijn identiteitsbewijs op een speciale scanner plaatst die de gegevens controleert aan de hand van de aanmelding. Daarnaast worden door de zuil foto’s gemaakt van de bezoeker en een vingerafdruk in de database opgeslagen. Eenmaal geregistreerd, is dit bij elk volgend bezoek aan EvoSwitch niet meer noodzakelijk, zo legde Rosenthal mij uit.
Als de bezoeker zich eenmaal heeft geregistreerd, gaat deze naar de receptionist die hem de pas geeft waarmee deze de datavloer kan betreden. Daarna kan de bezoeker door simpelweg zijn vinger op de lezer te leggen toegang krijgen tot het datacentrum. Zodra de bezoeker klaar is, verlaat deze het datacentrum door eveneens zijn vinger op de lezer te leggen, waarna het systeem hem uitcheckt en deze zijn toegangspas voor de datavloer weer inlevert bij de receptie.
Eerste fase
Hierna kreeg ik een rondleiding door het datacentrum, die begon op de datavloer van de eerste fase van het datacentrum. De hele datavloer is gevuld met racks die in cold-coridors van Minkels zijn opgesteld. In tegenstelling tot andere datacentra is de temperatuur in de cold-coridor met 24 graden redelijk warm. Daarover stelde Rosenthal dat servers helemaal geen zeer koele lucht nodig hebben, want als je ‘de boekjes’ er op naslaat dan zie je dat servers zelfs bij nog veel hogere temperaturen prima kunnen functioneren.
Wel betekent de hogere inlaat temperatuur een enorme energiebesparing – en dus kostenbesparing – omdat warmere temperaturen makkelijker te koelen zijn en er daarnaast nog meer gebruik kan worden gemaakt van freecooling met behulp van de buitenlucht gedurende een langere periode. Eén graad verhoging van de inlaat temperatuur resulteert in 400 uur extra freecooling.
Alle kabels boven het rack
Zowel de stroom- als netwerkkabels komen van bovenaf de racks in. Hierdoor kan de koellucht onder de verhoogde vloer obstructieloos naar de Cold Corridor vloeien.Voor de stroom maakt EvoSwitch gebruik van powerbars, waarover datacenter facility manager Maurice Brocx uitlegde dat deze het beste te vergelijken zijn met een soort professioneel technisch lego. Je kan er namelijk simpelweg een contactdoos op inprikken, waardoor je geen verschillende stroomkabels boven de racks hoeft te laten lopen. Daarnaast kun je ook eenvoudig met Ampèrage variëren.
Op basis van de contactdozen kan EvoSwitch het energieverbruik per rack centraal uitmeten en op de datavloer bevindt zich ook een (analoog) schakelbord waar op precies te zien is hoeveel KWH elk rack heeft gebruikt. De data hiervan wordt middels XML vertaald naar grafieken in het klantenportal.
Op de vraag of het nou gaat over euro’s of echt het milieu stelde Rosenthal dat het besparen van geld goed voor de business is, waardoor klanten ook een scherpe prijs kan worden geboden. Aan de andere kant gaat het ook om het milieu, zo wees Rosenthal op het feit dat het licht op de datavloer op basis van bewegingsmelders aan en uit gaat en enkel in dat gebied waar beweging is gedetecteerd. Het gaat er om geen energie te verspillen en dat is voor zowel het milieu als voor de business goed.
Tweede fase
Met de tweede fase van de ontwikkeling van het EvoSwitch datacentrum is men intussen een driekwart jaar bezig. Dit deel van het datacentrum is zo goed als klaar, de racks die uiteraard ook in Cold-Corridor opstelling zijn geplaatst zijn klaar, waardoor binnenkort de datavloer daadwerkelijk in gebruik zal worden genomen door klanten. Indrukwekkend was het om op zo’n enorme datavloer te staan, vol met racks, maar waar doodse stilte heerste.
Al is de datavloer nog vrijwel helemaal leeg, de infrastructuur is wel al aanwezig, waaronder de verhoogde datavloer, VESDA, rookmelders en airco’s. Rosenthal vertelde bijzonder trots over het feit dat in deze fase een verdere verbetering van het freecooling concept is toegepast. Totaal staan er 12 airco units aan één kant van de datavloer en aan de andere kant zijn de (nu nog afgesloten) gaten voor nogeens 12 airco units in de zelfde opstelling aanwezig.
Door zeer efficiënte warmte wisselaars in te zetten die op het dak van het pand staan in te zetten, kan er zodanig gebruikt gemaakt worden van freecooling dat er in 2 van de 12 airco units geen compressor aanwezig is en die enkel de koude buitenlucht gebruiken om de lucht op de datavloer te koelen. Al kunnen de 10 andere airco units dat ook, maar de compressor kan nodig zijn op momenten dat de buitenlucht niet koud genoeg is om de datavloer te koelen.
Hierna gingen we door naar de technische ruimten van het datacentrum, die zich in de kelder bevinden. Hier kreeg ik een kijkje in de UPS ruimte voor de tweede fase. Dit is echt een enorm apparaat, in de ruimte werd je ook bijna weggeblazen, doordat de airco in de ruimte om de UPS te koelen een enorme luchtcirculatie genereert.
UPS-systemen
Enige tijd geleden was er een stroomstoring geweest in het EvoSwitch datacentrum, dat een korte downtime tot gevolg had. Hierover legde Rosenthal mij uit dat het volgende was gebeurt. In het datacentrum stonden reeds 2 UPS-systemen, alleen beide hadden niet genoeg capaciteit om het hele datacentrum (de eerste fase) van stroom te voorzien. Daarom heeft men die 2 UPS-systemen samengevoegd tot één UPS-systeem (UPS 1) die als A-feed functioneerde. Daarnaast was er ook een nieuwe UPS in gebruik genomen, met nog meer capaciteit dan beide UPS’en samen (UPS 2), die als B-feed functioneerde.
UPS 1 bleek na een klein jaar echter een technisch probleem te hebben dat zeer moeilijk oplosbaar was. Samen met het feit dat reserveonderdelen lang op zich lieten wachten, en moderne UPS-en het voordeel van een grotere efficiëntie hebben, werd alsnog besloten UPS 1 te vervangen met een nieuwe APC unit die al voor fase 2 besteld was. Voor de continuïteit van de diensten is, totdat de nieuwe UPS 1 aangesloten was, de volledige load van het datacentrum op UPS 2 overgezet. Intussen draait EvoSwitch weer volledig redundant op 2 nieuwe UPS-en.
UPS is een stroomvreter
Naast de manieren om efficient met energie om te gaan die tijdens de rondleiding al waren besproken wees Rosenthal me ook op het feit dat UPS-systemen ook stroomvreters kunnen zijn. De “oude” UPS-systemen hadden een efficientie van 92 procent, bij de nieuwe UPS-systemen is dat 97 procent, daarmee wordt 5 procent minder stroom verbruikt, waarvan de warmte ook nog eens niet hoeft te worden gekoeld.
Meet-me-room
De volgende ruimte die ik kreeg te zien was de meet-me-room die zich weer op de begane grond bevindt. Deze is opgedeeld in een deel voor de structured cabling van EvoSwitch zelf en een deel voor de overige aanwezige carriers in het EvoSwitch datacentrum. Daarnaast bevind zich ook nog op de begane grond een magazijn waar verschillende onderdelen, netwerkapparatuur en servers kunnen worden opgeslagen.
Kantoren
De rondleiding ging verder naar boven, waar de medewerkers van EvoSwitch zich bevinden en ook een deel van de medewerkers van LeaseWeb bevinden zich daar. Vanaf de eerste verdieping mocht ik bij hoge uitzondering ook even op het dak kijken waar de nieuwe, zeer efficiënte warmtewisselaars staan. Die zijn echt indrukwekkend om te zien, zeker in vergelijking met de huidige warmtewisselaars die er nu al staan en door de meeste datacentra worden gebruikt.
Facility manager
Hierna heb ik met Rosenthal in de vergaderruimte (boardroom) van EvoSwitch doorgepraat. Eerder was mij al verteld dat een datacentrum opereren niks met hosting te maken heeft en meer facility management is. Aan de andere kant verschilt het ook wel wezenlijk van facility management als je naar de kantoorruimte kijkt. In een kantooromgeving is een airco niet bedrijfskritisch en denkt een facility manager: “dan zetten ze maar een raampje open”. In een datacentrum kan dat natuurlijk niet.
EvoSwitch heeft daarom ook twee datacentrum facility managers die helemaal op hun taak toegerust zijn. Op de vraag wat voor opleiding/achtergrond datacentrum facility managers moeten hebben, stelde Rosenthal dat je dan toch wel richting HTS moet denken, omdat het werk met verschillende soorten technische apparatuur betreft, die in het datacentrum aanwezig is.
Remote hands
Ook biedt EvoSwitch remote hands aan die meer kunnen dan alleen een knopje indrukken. In principe moet elk probleem ongeacht de complexiteit door de engineers van EvoSwitch worden opgelost. Aan die dienstverlening hangt ook een prijskaartje, maar zo stelt Rosenthal, dat is ook nodig om mensen die op dat niveau problemen kunnen oplossen 24/7 aanwezig te hebben. Het is ook een eis die kritische klanten als corporates aan een EvoSwitch stellen.
Nog stroom in Haarlem
Echte voor- of nadelen van het zitten in Amsterdam kon Rosenthal niet noemen, het enige echt grote voordeel is wel dat er in Haarlem nog volop stroom beschikbaar is, uiteindelijk zal EvoSwitch totaal 20 Megawatt aan stroomvoorziening hebben. In Amsterdam is dat echt heel moeilijk te krijgen.
The Greenfan
Het groene imago van EvoSwitch draagt het bedrijf ook uit door middel van het zelf ontworpen “The Green Fan” programma, dat klanten op hun website kunnen zetten om te laten zien dat hun website klimaatneutraal wordt gehost. De reden dat EvoSwitch zich niet bij bijvoorbeeld een Cleanbits heeft aangesloten is dat het onduidelijk is wel richting dat op gaat. Zo stelt Rosenthal ook met Cleanbits om tafel te hebben gezeten, maar het is een merknaam geworden en wie weet of ze dat over een paar jaar nog gratis mogen voeren, of dat er dan ineens dik voor betaald moet worden.
Daarom heeft EvoSwitch gekozen om met een eigen oplossing te komen. Dat mogelijk in de toekomst ook zal worden overgedragen aan een not-for-profit organisatie en/of wordt opengesteld voor andere partijen.
The Greengrid
Verder zet EvoSwitch zich ook binnen “The Greengrid” in om kennis te delen over hun nog efficienter met energie om te gaan en klimaatneutraal te werken. Ondanks dat het vaak jaren duurt voor dat je de concrete resultaten van de kennisdeling terug zal zien, is dat een geweldig initiatief waar EvoSwitch graag aan bijdraagt.
De foto’s
Toegang
Datavloer
Airco (eerste fase)
UPS batterijen
Argon gasflessen
De nieuwe warmtewisselaars
De nieuwe én oude warmtewisselaars (zie het verschil)