- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 21 april 2008 08:03 uur
Afgelopen donderdag werd door Cleanbits het seminar Hoe word je een Energiezuinig en Duurzaam Hostingbedrijf? georganiseerd. Tijdens het seminar werden vragen beantwoord als: Wat kan er gebeuren er als de overheid duurzame hosting verplicht stelt? Hoe bouw je een duurzaam datacentrum? Willen klanten wel voor duurzame hosting betalen?
Piet van Reeuwijk van PublieksWerk
Het seminar werd ingeleid door dagvoorzitter Piet van Reeuwijk van PublieksWerk en voormalig communicatiemanager EuroNet. Die twee mogelijkheden ziet, namelijk dat de hostingbranche zelf energiezuinig gaat werken of de overheid dat oplegt. Overheidsregulering kan er toe leiden dat je een wereldkampioen wordt of kapot gaat.
Dat is in het verleden ook gebeurt bij de Hoogovens waar jaarlijks een groot aantal doden te betreuren waren. De overheid vond dat niet langer kunnen en verplichte Hoogovens op om het jaarlijkse aantal doden terug te brengen. Op het moment dat Hoogovens dat gelukt was, kwam de overheid nu ook nog eens met regels over het milieu, waarbij moest worden bijgehouden wat er precies werd uitgestoten door de Hoogovens.
Het aantal ongelukken werd teruggebracht door precies in kaart te brengen hoe alle processen werkte, waardoor de risico’s konden worden aangepakt, daardoor kreeg Hoogovens meer vat op haar productieprocessen en kon ze efficiënter gaan werken en ook een hogere kwaliteit leveren. Het zelfde gold voor de uitstoot, als je precies weet wat je uitstoot, weet je ook precies welke materialen je gebruikt. Op die manier werd Hoogovens wereldkampioen in kwaliteitsstaal.
Remy Stolk van Eneco
Remy Stolk van Eneco vertelde hoe en waarom er naar groene stroom moet worden overgestapt. Hierbij speelt het begrip Trias Energetica, dat een drie-stappen-plan inhoud om stap voor stap duurzaam te worden. Deze drie stappen zijn:
- Terugdringen van onnodig energieverbruik;
- Voor de resterende behoefte zoveel mogelijk duurzame energie inzetten;
- Zuinig en efficiënt gebruik maken van fossiele bronnen.
De reden om duurzaam te opereren is, naast een besparing op het energieverbruik, ook omdat de markt er om vraagt. Al is het wel zo dat het percentage bedrijven dat groene in plaats van grijze stroom bij Eneco afneemt in vergelijking met de consumentenmarkt laag.
Duurzaamheid en het gebruik van groene energie is vooral hoog in de horeca, waarbij het vooral gaat om grote (hotel)ketens die al dat op verschillende manieren zich een duurzaam imago proberen aan te meten. Daarbij is het zo dat dat soort bedrijven ook eisen aan de duurzaamheid van hun leveranciers en nog een stap verder de leveranciers van de leveranciers stellen. Het wordt niet langer geaccepteerd dat er een BV’tje is dat zich als duurzaam voordoet, terwijl daarachter een gifbelt verscholen zit.
Een andere interessant punt, wat groene stroom nou eigenlijk is. Stroom is gewoon stroom, alleen de wijze van opwekking is anders. Daarom wordt bij de opwekking van stroom uit duurzame bronnen een certificaat uitgegeven die op een rekening met certificaten wordt bijgeschreven. Deze certificaten zijn (internationaal) verhandelbaar.
In Scandinavische landen wordt vrijwel alle energie opgewekt uit waterkracht, de certificaten die daar uit voorkomen worden verhandeld en zo levert men in die landen ook “grijze” stroom die feitelijk met waterkracht is opgewekt en in andere landen (zoals Nederland) “groene” stroom die niet uit duurzame bronnen hoeft te zijn opgewekt. Op die manier wordt grijze stroom in bepaalde gevallen groen gewassen.
Siemon van den Berg van NXS
Siemon van den Berg van NXS vertelde hoe hij in 12 maanden tijd een duurzaam datacentrum (DCG Amsterdam) heeft gebouwd. Het project begon in oktober 2006 met een eerste haalbaarheidsstudie en zorgde er voor dat er in oktober 2007 met testen begonnen kon worden en in november 2007 de eerste klanten in het datacentrum online zijn.
Veel datacentra zijn redelijk inefficiënt en de rato energie gebruik op de datavloer tegenover het energieverbruik van het datacentrum totaal is slecht, dat wordt uitgedrukt in een Energy Usage Effectiveness (EUE). Om zo efficient mogelijk te werken is er in DCG Amsterdam op een aantal dingen gelet:
- Free cooling door middel van de buitenlucht
- Inzetten efficiënte UPS-systemen
- Cold-corridor opstelling op de datavloer
- Mogelijkheden bekijken om kantoren met restwarmte te verwarmen
Over het laatste punt verwees Van den Berg naar het feit dat er in Zwitserland met de restwarmte van een datacentrum een zwembad wordt verwarmt. Naar dergelijke oplossingen is Van den Berg ook aan het kijken, op een steenworp afstand staat bijvoorbeeld het hoofdkantoor van Dell, het zou geweldig zijn om bijvoorbeeld dat kantoor met de restwarmte te verwarmen.
Naast het zo efficient mogelijk met energie omgaan gebruikt DCG Amsterdam ook enkel groene stroom en daarnaast compenseert NXS haar CO2 uitstoot ook nog eens door de eerste 0,5 hectare eiken bos in het eerste Nederlandse internetbos dat door Cleanbits wordt gerealiseerd aan te kopen.
Réne Post van Cleanbits
Réne Post van Cleanbits en daarmee tevens de initiatiefnemer en organisator van het seminar begon zijn presentatie met een interessant feit: Het Vlaamse bedrijf OpenMinds biedt sinds enige tijd CO2 compensatie voor haar hosting aan, al moeten klanten daar wel iets meer voor betalen. 3 van de 4 klanten van OpenMinds kiest voor de duurdere optie. Er is dus markt voor CO2 neutrale webhosting en de consument wil er blijkbaar ook voor betalen.
Een ander voorbeeld dat Post noemde is Rackspace dat in Engeland voor elke server die wordt opgeleverd 1 boom wordt geplant. Post vroeg zich af of dat wel voldoende is om alle CO2 uitstoot van die server te compenseren. Op basis van een stroomgebruik van 5Kw per rack, komt het uit op zo’n 33 ton CO2 per jaar per rack. Dit terwijl een hectare bos in Nederland over 99 jaar zo’n 500 ton aan CO2 opneemt. Nu is 5Kw per rack wel wat hoog, maar ook al is het de helft dan is de compensatie van CO2 nog steeds te weinig. CO2 compensatie is daarom ook niet genoeg, het gebruik van groene stroom alsmede het terugbrengen van het energiegebruik is net zo belangrijk.
Cleanbits wil alle CO2 neutrale hosters in kaart te brengen en met de “greencheck” op de Cleanbits.org website ontsluiten, zodat alle hosters, ook al compenseren ze niet via Cleanbits als groen worden bestempeld. De ambitie van Cleanbits is groter dan alleen Nederland en daarom is Post druk op zoek naar vrijwilligers die wereldwijd groene hosters en datacentra in kaart gaan brengen.
Op dit moment is er al een API beschikbaar van de “greencheck” waarmee hosters die op hun eigen website kunnen zetten. Zo zou een hoster als een bepaalde website niet groen is, meteen een aanbieding kunnen doen aan de bezoeker, om naar hem toe te verhuizen, omdat zijn hosting wel groen is.
Verder is Cleanbits bezig met het eerste Nederlandse internetbos, dat zal worden beheerd door Het Gelderslandschap, de eerste twee percelen zijn door IS en NXS aangeschaft. Aankomende dinsdag wordt in eerste perceel van IS de eerste boom geplant door niemand minder dan Matthijs van Nieuwkerk. Er zijn ook nog percelen beschikbaar in het internetbos, voor die hosters die hun CO2 uitstoot willen compenseren.
Geweldig seminar!
Tijdens het seminar zijn er tijdens de presentaties goede, stevige en vooral inhoudelijke discussies gevoerd over duurzaamheid en hosting. Het was absoluut een geweldig seminar op niveau en zeker geen verkooppraatje voor Cleanbits, integendeel. Duidelijk is dat de hostingbranche serieus aan het kijken is om duurzaam te opereren en daarnaast CO2 uitstoot die toch ontstaat te compenseren.
Complimenten aan Réne Post van Cleanbits voor het organiseren van dit succesvolle seminar!
De aanwezigen (ik zelf ontbreek, iemand moest de foto maken):