- Door
- Edwin Feldmann
- geplaatst op
- 28 september 2010 08:06 uur
Er moet een keurmerk voor datacenters komen. Op dit moment ontbreekt het aan een goede objectieve beoordeling die gebruikt kan worden om datacenters met elkaar te vergelijken.
Dat zegt Michel van den Assem, directeur van Interxion Nederland in een interview met ISPam.nl. “Er is niet echt een keurmerk voor datacenters en ik zou graag willen dat het er zou zijn. Het zou goed zijn want met de Europese Code of Conduct of de PUE gaan we er niet komen.”
De PUE (power usage effectiveness) is een nuttig rekenkundig hulpmiddel maar het is niet geschikt om datacenters te beoordelen en met elkaar te vergelijken, aldus Van den Assem. Bovendien is de PUE een momentopname. “Als ze aan mij vragen wat onze PUE is, dan kan ik heel bijdehand antwoorden: ‘wat wil je weten, de PUE zoals in het ontwerp op papier is bedacht, of wil je het weten op het moment dat we hier een heel koude dag hadden en de chillers niks hoefde te doen?’. Met andere woorden hoe je die data van die PUE gebruikt is behoorlijk manipuleerbaar. Maar het is het enige dat we op dit moment hebben.”
Keuringsorgaan
Het ontbreekt op dit moment aan een echte objectieve beoordeling, vindt Van den Assem. “Ik denk dat een keurmerk opgezet zou moeten worden door een internationaal opererend keuringsorgaan, zoals de British Standards Institution dat de ISO-certificatie doet.
Niet alleen moet een keurmerk bepaalde zekerheid over een datacenter geven. Ook geeft het aanvullende informatie. En die beoordelingsrapporten moeten inzicht geven over op welke punten een bedrijf goed heeft gescoord, vindt Van den Assem. “Het belangrijkste daarbij is dat je die sterke punten ook kunt vergelijken want de markt heeft er behoefte aan. Potentiële klanten willen graag datacenters vergelijken. En soms willen ze daar de PUE voor gebruiken, maar daar leent die PUE zich helemaal niet voor.”
Ook de Code of Conduct die door de Europese Unie is opgesteld en die datacenters vrijwillig kunnen naleven, is geen vergelijkingsmiddel. “De Europese gedragscode geeft alleen aan dat een bepaalde partij daadwerkelijk bereid is om te investeren in het efficiënter maken van het datacenter. Als je dat onderschrijft en je levert die data aan, dan laat je zien dat het op de agenda staat. Dat is waar de Code of Conduct voor staat.”
Vertrouwelijkheid
Interxion heeft tot nu toe gewacht met het onderschrijven van de Europese Code of Conduct voor datacenters. Het it-bedrijf heeft ‘nogal wat’ discussie gehad over de bescherming van de aangeleverde data, vertelt Van den Assem. “Je moet behoorlijk wat informatie over je organisatie aanleveren en binnen het programma is nooit echt goed vastgelegd hoe veilig dat is.” De EU heeft nu bepaalde garanties afgegeven waardoor Interxion zeker is van de bescherming van de data. Dus Interxion gaat de Code of Conduct nu ook ondertekenen. Uiteindelijk verwacht Van den Assem dat alle grote datacenterpartijen zich bij deze gedragscode zullen aansluiten.