- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 27 september 2010 08:03 uur
heb ik al uiteengezet hoe de rechtspositie van hoster, minderjarige en de ouders zijn, in het geval dat een minderjarige een webhostingpakket bestelt.
Zodra de ouders de overeenkomst met de minderjarige vernietigen, bestaat . De hoster zal de factuur moeten crediteren en de minderjarige zal in de meeste gevallen niets hebben terug te geven. Alle zaken (zoals servers) die aan de minderjarige in eigendom zijn overgedragen, zijn van rechtswege weer eigendom van de hoster. Daarnaast heeft de minderjarige van de dienst gebruik gemaakt en de hoster heeft derhalve onverschuldigd gepresteerd. Normaliter zou daarvoor een waardevergoeding voor moeten worden betaald.
Bij handelsonbekwamen zoals minderjarigen gelden echter bijzondere regels. De waardevergoeding moet de minderjarige enkel betalen indien de dienst “hem tot werkelijk voordeel heeft gestrekt of in de macht van zijn wettelijke vertegenwoordiger is gekomen”. Indien het webhostingpakket voor een schoolproject is besteld, dan lijkt dat snel het geval te zijn. Bij een gameserver is dat maar de vraag.
Indien er geen daadwerkelijk voordeel is geweest voor de minderjarige, dan is de schade in principe voor rekening van de hoster. In andere gevallen moet het de waarde van de dienst worden vergoed. Voor een hostingpakket is dit enkel de periode dat deze geleverd is. Twee maanden van een jaarcontract, betekent vergoeding van een zesde van de prijs. Bij domeinnamen zou het gerechtvaardigd kunnen zijn om rekening te houden met de contractstermijn dat het bewuste domein registry hanteert.
Om problemen te voorkomen, zou je minderjarigen kunnen laten verklaren dat ze minderjarig zijn, of laten verklaren dat ze toestemming van hun ouders hebben. Dit moet dan in voor een minderjarige begrijpelijk Nederlands gebeuren, op het bestelformulier en niet weggemoffelt in paragraaf 15.2.3 van de algemene voorwaarden.
Helaas zijn minderjarigen niet altijd ter goeder trouw. Bij de lokale supermarkt zie je ook met enige regelmaat jongeren van onder de 16 die proberen alcohol te kopen. De verklaring heeft daarom vooral als voordeel dat de hoster de overeenkomst zelf ook kan vernietigen, omdat de hoster bedrogen is. De dienstverlening kan na vernietiging onmiddellijk worden gestaakt. Daarnaast staat ook vast dat de minderjarige een onrechtmatig heeft gehandeld en derhalve in veel gevallen een onrechtmatige daad heeft gepleegd.
Indien de minderjarige een onrechtmatige daad pleegt – dat kan onder omstandigheden ook zo zijn als de minderjarige weet dat zijn ouders de overeenkomst toch zullen vernietigen – dan kan de hoster de schade die hij hierdoor lijdt op de minderjarige proberen te verhalen. Dit betreft dan enkele de daadwerkelijke schade (en dus niet de misgelopen omzet!). Indien je voor de minderjarige 10 exotische domeinnamen hebt besteld, met een inkoopprijs van samen 200 euro, dan is de schade 200 euro en niet de verkoopprijs van 500 euro.
Rechters zullen helaas snel tot het oordeel komen dat dit tot het ondernemersrisico van de hoster behoort en dat hij maar beter had moeten opletten. Enkel indien de (niet zo heel jonge) minderjarige het heel bont heeft gemaakt en/of de ouders ook een verwijt valt te maken zal het daadwerkelijk tot een veroordeling tot schadevergoeding komen.
Samenvattend is het beste om niet met minderjarigen te contracteren, althans niet zonder toestemming van de ouders. Helaas is het lastig om te controleren of iemand minderjarig is en zijn controles vaak kostbaarder dan de totale schade die minderjarigen veroorzaken.
Indien een hoster er zelf achter komt dat die heeft gecontracteerd met een minderjarige en de overeenkomst zelf niet wil of kan vernietigen. Dan kan de hoster het beste proberen contact op te nemen met de ouders en hen een redelijke termijn stellen om van hun vernietigingsrecht gebruik te maken (zie deel 1 van dit artikel). Op die manier weet de hoster waar die aan toe is en blijft het risico van vernietiging niet als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangen. Verder resteert een stuk ondernemersrisico en het meest verstandige is om dat in te calculeren. Als ondernemer kom je er bijna altijd bekaaid af.