- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 25 juli 2008 08:00 uur
Binnenkort krijgen 12.000 Britse filesharers een brief van hun ISP, waarin zij met de complimenten van de muziekindustrie worden aangesproken op het feit dat zij illegaal aan filesharing doen. Dat is onderdeel van een afspraak tussen de 6 grootste Britse ISP’s en de Britse muziekindustrie die wordt vertegenwoordigd door de BPI.
De ISP’s en muziekindustrie hebben afgesproken om er samen voor te gaan zorgen dat illegaal filesharing sterk wordt teruggedrongen. Als na een jaar echter blijkt dat het direct aanspraken van filesharers niet werkt dan zal de Britse wetgever naar andere middelen grijpen. Daarbij wordt aan verschillende maatregelen gedacht, zoals een thee-strikes-you’re-out principe, het afknijpen van internet verbindingen van filesharers en het verplicht vrij geven van de NAW-gegevens van recidiverende downloaders aan de muziekindustrie.
Een ander idee is om een soort download-belasting in te voeren, van zo’n 38 euro (30 pond) per jaar per internetverbinding, dat geld zou dan verdeeld moeten worden onder de rechthebbenden, naar rato van de populariteit van hun werken. Gezien bij dit plan iedereen mee betaald, zou er op die manier meer geld voor de muziekindustrie kunnen worden binnengehaald dan de 1.5 miljard euro die ze op dit moment in Groot Brittannië totaal omzet.
De Britse muziekindustrie lijkt echter minder te spreken over het idee, de CEO van de BPI zegt dat het idee zelfs helemaal ter sprake zou zijn gekomen. Ook NVPI woordvoerder Wouter Rutten noemt de samenwerking tussen ISP’s en muziekindustrie revolutionair en herhaalt zijn standaard riedeltje dat ISP’s zich niet langer afzijdig kunnen houden als passief doorgeef luik.
Verder stelt Rutten dat het idee niet mogelijk zou zijn in zowel Nederland als Groot Britannie, omdat er teveel haken en ogen aan zouden zitten. Dat is vreemd want de de thuiskopie in Nederland, dat volgens een zelfde soort principe werkt, functioneert toch ook? Al roept Rutten wel vaker domme dingen dus zijn uitspraken, en die van zijn aartsconservatieve entertainmentindustrie, over wat er juridisch mogelijk is, moeten we niet al te serieus nemen.
Het idee om een heffing in te voeren om legaal te kunnen downloaden werd enkele maanden geleden ook al door SOLV-advocaat Christiaan Alberdink Thijm in een column gesuggereerd:
Dat betekent een flinke inkomstendaling voor acteurs, musici en andere rechthebbenden. Om die te compenseren wil de minister nu het downloaden via internet gaan verbieden. Daarmee wordt de klok weer vijftig jaar terug gedraaid. Het thuiskopiëren wordt weer illegaal.
Als er ´s avonds bij u op de deur wordt geklopt, is de kans groot dat het de auteursrechtpolitie is. Wanneer u dit nu niet wilt, is de oplossing simpel: betaal een heffing en u bent er in één keer vanaf. U mag dan naar hartelust downloaden.