- Door
- Edwin Feldmann
- geplaatst op
- 9 juni 2011 08:08 uur
Hoewel de voorbereidingen voor de overschakeling op IPv6 stabiel doorgroeien, is het gebruik ervan door consumenten het afgelopen halfjaar nauwelijks toegenomen. Voor een belangrijk deel komt dat omdat het nog nauwelijks aan consumenten wordt aangeboden.
Ongeveer 3 procent van de internetgebruikers is in staat om IPv6 te gebruiken. Dat het aantal gebruikers zo laag ligt, komt voor een deel doordat er slechts één isp is die IPv6 aan consumenten aanbiedt. Dat concludeert TNO in de nieuwe whitepaper ‘IPv6 monitoring in Nederland. De derde meting’.
De resultaten van het onderzoek naar IPv6, dat TNO onder meer onder hostingproviders heeft uitgevoerd, werden woensdag tijdens World IPv6 Day gepresenteerd.
De belangrijkste reden voor hostingproviders in IPv6 te ondersteunen is het bereikbaar willen blijven voor IPv6-gebruikers, zo blijkt uit het onderzoek. De grootste belemmering daarbij is het gebrek aan IPv6-aansluitingen bij consumenten. Hostingproviders zijn geneigd te wachten tot isp’s hun klanten op IPv6 aansluiten zodat er ook bezoekers via IPv6 op door hun gehoste websites kunnen komen.
“Het beperkte gebruik is deels te wijten aan de gebrekkige ondersteuning van IPv6 door isp’s. In Nederland is XS4ALL vooralsnog de enige isp die IPv6-aansluitingen aanbiedt aan consumenten.”
In maart van dit jaar waren in Nederland 13 van de 500 populairste websites over IPv6 benaderbaar. Hoewel dit weinig lijkt, loopt Nederland hiermee wel voorop in Europa, aldus TNO.
Resultaten
World IPv6 Day had woensdag aan het einde van de middag nog weinig resultaten van gebruikers zelf opgeleverd. Vooraf werd er rekening mee gehouden dat 0,05 procent van de internetgebruikers problemen zou ondervinden, maar of dat ook is gebeurd, is niet bekend, vertelde IPv6-deskundige Iljitsch van Beijnum tijdens World IPv6 Day in Amsterdam.
Er zijn wel problemen aan het licht gekomen, onder meer van verkeerd geconfigureerde servers zoals van Level3. De website www.level3.com was een deel van de dag onbereikbaar door verkeerde serverinstellingen, aldus het RIPE-NCC-team dat een realtime overzicht van de problemen bijhield. Hetzelfde gold voor de website van het Amerikaanse Instituut voor Standaarden en Technology (www.nist.gov).
Voorraad
World IPv6 Day werd niet alleen door grote internetbedrijven gebruikt om te testen wat er zou gebeuren bij een overschakeling op het nieuwe internetprotocol, ook werd nog eens het belang van IPv6 benadrukt. “In Europa zullen de IPv4-adressen nog dit jaar op zijn”, voorspelde Erik Huizer, voorzitter van de IPv6 Taskforce. “De Regional Internet Registry APNIC was in april al door zijn IPv4-adressen heen, de voorraad van RIPE-NCC is waarschijnlijk in oktober, maar zeker voor 31 december, uitgeput”, aldus Huizer.
In Nederland hebben we jaarlijks ongeveer 2 miljoen ip-adressen nodig om de huidige groei bij te houden.