- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 30 juni 2011 08:03 uur
De pastoor van de Haarlemse Sint Bravo Kathedraal heeft een probleem, zijn kerk is nauwelijks te verwarmen. Tot nu toe werd de kathedraal verwarmt door het jaarlijks verstoken van 35.000 stookolie, met een totaal kostenplaatje van 80.000 euro op jaarbasis. Om hier een groen alternatief voor te vinden werd de wedstrijd ‘Holy Warming’ uitgeschreven.
De Roosendaalse architect Geert van der Aa kwam met het briljante idee om een datacenter van een commercieel bedrijf in de kelder van de kathedraal te vestigen, de restwarmte van het datacenter kan gebruikt worden om de kathedraal te verwarmen, terwijl de koude lucht uit de kathedraal wordt gebruikt om het datacenter te koelen.
Dit idee onder de naam ‘Church on a Cloud’ was de winnaar van de Holy Warming-wedstrijd die door vergroeningsorganisatie Nudge was uitgeschreven. De jury, onder leiding van oud-premier Ruud Lubbers, was onder de indruk van de verschillende bijdragen. Uit handen van Nudge-oprichter Jan van Betten kreeg Van der Aa voor zijn winnende ontwerp een cheque ter waarde van 5000 euro overhandigd.
Het ‘Church on a Cloud’-concept is niet de eerste vorm van synergie waarbij de restwarmte van een datacenter wordt gebruikt om een ander gebouw te verwarmen. Andere voorbeelden zijn een zwembad in Zwitserland, als stadsverwarming in Londen en verwarming van kassen in Wieringermeer.