- Door
- Rashid Niamat
- geplaatst op
- 6 oktober 2011 08:01 uur
communicatie.
De artikelen hebben een punt gemeen, ze wijzen los van elkaar de Olympische Spelen van 2012 aan als schuldige die bestaande bottlenecks zal verergeren (datacenters en stroom) en nieuwe zal doen ontstaan (bij mobiele communicatie). Als je je verder in de materie verdiept, blijkt dat er al jaren wordt gewaarschuwd voor dat giga event. Heel wat partijen vragen zich af of de stad de toestroom van al die dataverstokers wel aan kan. Deze spelen zullen namelijk de eerste zijn waarbij mobiel internet, streaming tv en tal van andere diensten grootschalig vanuit een beperkte regio worden aangeboden en opgevraagd. Hosters, datacenters, netwerkleveranciers, de onvermijdelijke consultants en inmiddels ook politici maken zich zorgen of men de tsunami van bits en bytes wel aan kan.
De eerste vraag die me werd gesteld was of wij in Nederland deze situatie, voor zowel de infra als de mobiele communicatie, herkennen. Volgens mij is dat inderdaad het geval. Iedereen kent de verhalen van locaties in Nederland met een gebrek aan stroom. Het is mede door de geografische schaarste dat de laatste jaren datacenters op onverwachte plekken werden geopend. Over het gebrek aan mobiele communicatie capaciteit kon ik kort zijn, daarover wordt dagelijks geklaagd.
De vervolgvraag was, hoe geloofwaardig het eigenlijk is dat Londen echt niet voorbereid is op dit giga event. Lopen er wellicht partijen met opzet paniek te verspreiden in de hoop daar zelf beter van te worden? Dat is een interessante vraag, waarbij ik vermoed dat die deels de kern van de zaak raakt.
Roepen dat er schaarste is, kan namelijk een voorbode zijn van verdere tariefsverhogingen of een poging de klanten langer vast te houden. Londen roept weliswaar dat er schaarste is of dreigt, maar tegelijkertijd zijn er de afgelopen jaren duizenden bedrijven in de stad failliet gegaan. Nog veel meer banen zijn verdwenen naar India. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat datacenters en infraleveranciers een spel spelen.
Tenslotte had ik nog de mogelijkheid zelf een vraag te stellen. Dat zijn er twee geworden. Als eerste wat er met al die capaciteit gaat gebeuren na afloop van de Olympische Spelen als er nu nog snel wordt bijgebouwd en bijgeplaatst. Heeft elke Londenaar dan opeens een gigabit verbinding? En daarnaast, wat betekent dat massale opschalen voor de prijzen van bandbreedte en housing op de langere termijn. De investeringen moeten toch worden terugverdiend. Betekent dat soms dat Londen – zeker op het gebied van housing – nog agressiever klanten in Europa gaat werven?