- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 12 oktober 2011 08:06 uur
De Amerikaanse regering heeft bij Google en internetprovider Sonic allerlei data opgevraagd over het internetgebruik van Jacob Appelbaum, Birgitta Jonsdottir en de Nederlander Rob Gongrijp, allen bekende Wikileaks-sympathisanten. Dit meldt The Wall Street Journal.
De krant baseert haar artikel op officiële documenten van het Witte Huis. Volgens die documenten hebben regeringsfunctionarissen e-mailadressen opgevraagd waarmee Appelbaum correspondeerde en ip-adressen om na te gaan vanaf welke computers Appelbaum werkte.
Tor Project
Voor de VS is met name Appelbaum interessant omdat hij werkt aan freeware software, bedoeld voor anoniem internetgebruik. Appelbaum ontwikkelde deze software als deel van het Tor Project, dat ironisch genoeg deels werd gefinancierd door de Amerikaanse regering.
De regering ondernam actie op basis van een wet uit 1986. Op grond van de Electronic Communications Privacy Act mag de overheid niet zonder huiszoekingsbevel digitale informatie inzien. Die wet is anno 2011 echter achterhaald: ip-nummers worden bijvoorbeeld niet genoemd. De regering stelt dat haar acties richting Appelbaum daarmee gerechtvaardigd zijn. Gevolg is een juridisch steekspel waarbij juristen stellen dat het opvragen van dergelijke informatie bij Google en isp’s tegen de Amerikaanse grondwet is.
Twitter
Het Witte Huis heeft ook bij Twitter informatie opgevraagd over Appelbaum, Jonsdottir en Gongrijp. Volgens de Wall Street Journal heeft Twitter dat tot op heden geweigerd.