- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 6 augustus 2008 08:14 uur
Op de officiële Google-blog heeft Vint Cerf, de uitvinder van het internet en nu in dienst van Google, zijn visie gegeven op netwerkneutraliteit, het managen van netwerken en datalimieten.
Volgens Cerf is het absoluut noodzakelijk dat ISP’s hun netwerken gaan managen op basis van de gebruikte applicaties en protocollen. Een access ISP zou in staat moeten zijn om pakketjes die een lage latency nodig hebben een hogere prioriteit te geven, maar die hoge prioriteit moet wél gelden voor al het dataverkeer dat een lage latency nodig heeft en niet enkel voor bepaalde application service providers (ASP’s). Daarmee stelt Cerf feitelijk dat netwerk neutraliteit zijn langste tijd heeft gehad, maar wel moet worden voorkomen dat ISP’s kunnen gaan bepalen wie de “winnaars” en “verliezers” zijn onder de mom van netwerk management.
Daarnaast is Cerf ook geen fan van datalimieten en vindt hij dat internetters een minimale hoeveelheid bandbreedte moeten krijgen en op die snelheid onbeperkt moeten kunnen downloaden. Daarmee impliceert Cerf dat het niet erg is om internetters terug te schalen naar een lagere snelheid zodra ze een bepaalde hoeveelheid data hebben verstuurd. Er zijn verschillende ISP’s die dat doen, zelf heb ik bijvoorbeeld mobiel internet van T-Mobile die automatisch van 1024Kbps naar 384Kbps terug gaat zodra ik meer dan 1GB heb gedownload.
Aan de andere kant is Cerf minder te spreken over datalimieten en afrekenen per MB:
Dit soort prijs-modellen, afhankelijk van hoe ze zijn uitgevoerd of geïmplementeerd, zouden er voor kunnen zorgen dat consumenten minder van internet applicaties via breedband netwerken gebruik maken.
Dat is nou precies wat we in België zien gebeuren. Telenet roept al tijden dat er geen behoefte aan ruime datalimieten is, omdat maar 6 procent van de internet abonnees over hun datalimiet heen gaat. Alleen net als in het verkeer geldt dat je ook niet bewust over de gestelde (snelheids) limieten heen gaat, omdat dat de consequentie van een boete kan hebben en zelfs vee in het weiland begrijpt dat het niet verstandig is om verder gaan dan de limiet die door het schrikdraad wordt gesteld, omdat overtreding daarvan een pijnlijke consequentie heeft. Dat zal waarschijnlijk net zo goed voor internetters gelden en Vint Cerf heeft dus helemaal gelijk!