- Door
- Edwin Feldmann
- geplaatst op
- 11 november 2011 08:06 uur
Een kleine meerderheid van de Nederlandse internetgebruikers (51 procent) vindt dat toegang tot internet voor iedereen in de Grondwet vastgelegd moet worden.
Dat blijkt uit de Nationale Internetenquête die PricewaterhouseCoopers heeft uitgevoerd in opdracht van de SIDN. Aanleiding voor het onderzoek is het 25-jarig bestaan van het .nl-toplevel domein.
Hoewel SIDN-directeur Roelof Meijer geen voorstander is van het wijzigen van de Grondwet voor het recht op internettoegang, is een minimale meerderheid van Nederland daar wel voor. “Het recht op informatie is al gewaarborgd in de mensenrechten, dus hoeft internettoegang niet expliciet in de Grondwet”, aldus Meijer.
Tijdens een paneldiscussie was Erik Huizer, directeur Informatiemaatschappij bij TNO en voorzitter van de IPv6 Task Force, wel voor het wijzigen van de Grondwet. Volgens Huizer gaat het niet alleen om het recht tot informatie, maar ook om het kunnen uiten van jezelf. “Internet is niet alleen een informatiebron, maar zeker ook een uitingsmiddel. Daarom moet de toegang tot internet in de Grondwet worden vastgelegd”, vindt hij.
Over hoe de overheid internettoegang als grondrecht kan garanderen, kwamen uit het publiek veel reacties. Een veelgehoorde reactie was het beschikbaar maken van een landelijk (gratis) wifi-netwerk.
Access
Internet is nog geen nutsvoorziening, maar we hebben het wel goed geregeld, aldus Arda Gerkens, directeur van de HCC en voormalig SP-Kamerlid. Het idee dat de overheid faciliteert in internetaccess, ziet ze wel zitten.
Gerkens is geen voorstander van wetgeving die ertoe kan leiden dat gebruikers van internet worden afgesloten, zoals in Frankrijk de three-strikes-wet. “Want je sluit gebruikers voor veel meer af dan alleen maar het speeltje. Internet is vrij essentieel, nu en zeker in de toekomst.”
Enquête
Uit het onderzoek blijkt verder dat een absolute meerderheid van de ruim tienduizend ondervraagden (85 procent) internet dagelijks of bijna dagelijks gebruikt. Bij een groot deel (49 procent) is het gebruik het afgelopen jaar toegenomen.
Bovendien geeft een meerderheid van de respondenten aan het internet te gebruiken voor het opbouwen en onderhouden van contacten.
Toch is internet voor veel Nederlanders niet onmisbaar. Door een deel van de ondervraagden wordt het ook als een bedreiging gezien voor de scheiding van werk en privé.
Meer resultaten uit de Nationale Internetenquête zijn hier te lezen.