- Door
- Rashid Niamat
- geplaatst op
- 24 november 2011 08:00 uur
Donderdag 17 november werd in Scheveningen het jaarlijkse ECP-EPN congres gehouden. Dit jaar was er wederom veel aandacht voor it en internet in brede zin. Positieve en negatieve ontwikkelingen werden in verschillende workshops besproken. De belangstelling voor dit event was indrukwekkend. Volgens de organisatoren waren er vooraf circa 500 aanmeldingen en de daadwerkelijke opkomst op de dag was niet veel lager.
Een van de onderdelen van de dag was de uitreiking van de IPv6 award, een prijs die bij een eerder editie aan ISPam is toegekend. Als je denkt dat de animo voor dit onderdeel van het programma groot zou zijn, kwam bedrogen uit. Aan de bar – niet de slechtste plaats trouwens – werden in het bijzijn van nog geen 50 man/vrouw de prijzen uitgereikt. Dat aantal was inclusief de organisatie en alle genomineerden. Snel rekenen levert op dat dus nog geen 5 procent van de ‘gewone’ congres aanwezigen dit onderdeel de moeite van het bijwonen waard vond.
Nu zeggen aantallen en opkomst niet alles, zeker niet in dit geval. De ruimte was weliswaar slecht bezocht, het IPv6-gehalte was er waanzinnig hoog. Iedere aanwezige wist wat het betekende en over waar we staan met de uitrol van IPv6 heerste overeenstemming.
Waar staan we dan precies? Wat betreft de toekenning van de IPv6 awards, die vond donderdag voor het laatst plaats. Volgend jaar rond deze tijd heeft RIPE geen IPv4-adressen meer op de plank liggen dus dan moeten we wel bezig zijn met het uitrollen van IPv6 bij zowel zakelijke als particuliere gebruikers. Althans dat is voor nu de verwachting.
Maar als het zo overduidelijk is dat het eerdaags zo ver is, waarom wordt er dan zo weinig aandacht aan besteed? Moeten niet al die miljoenen verouderde routers en modems in hoog tempo vervangen gaan worden? Liggen bij de providers inmiddels pallets met IPv6 compatible modems opdat er kan worden omgeruild mocht dat nodig zijn? Moeten tenminste niet alle automatiseerders worden voorbereid op extra aandachtspunten bij migratietrajecten en weten hosters al wanneer zij IPv6 ready moeten zijn? Waarom hebben nog niet alle access -en hostingpartijen FAQ-pagina’s die dit in gewone mensentaal de klanten uitleggen?
Begrijp me niet verkeerd, ik ben ervan overtuigd dat we in Nederland een succesvolle IPv6-uitrol kunnen realiseren. Migratie -en verbetertrajecten waar ook van de klant annex eindgebruikers iets van gaat merken hebben echter de reputatie altijd net iets lastiger te zijn dan voorspeld. Het is zeker niet het soort traject dat puur door techneuten gestuurd moet worden. Met nog ongeveer een jaar te gaan moeten inmiddels ook andere disciplines bij de processen betrokken worden en belangstelling tonen. De geringe interesse die ik donderdag waarnam, is wat dat betreft geen reden voor onbegrensd optimisme.