- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 29 maart 2012 10:25 uur
ICANN heeft de internetroot opengesteld voor allerhande topleveldomeinen, zoals .amsterdam, .berlin en .frl. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van veel partijen in vervulling. Dat is blijkbaar ook het ideale moment voor Unifiedroot om actief topleveldomeinen in zijn ‘eigen internetroot’ te verkopen, die vrijwel niemand kan bereiken en waar alleen Unifiedroot zelf (financieel) beter van wordt.
Unifiedroot lijkt met alle aandacht voor de opstelling van de internetroot zijn kans schoon te zien om de aandacht op zijn eigen dienst te vestigen. In een drietal persberichten binnen één maand tijd probeert het bedrijf de aandacht op zich te vestigen. In het laatste persbericht verwijt Unifiedroot de gemeente Amsterdam te kiezen om het .amsterdam TLD bij ICANN aan te vragen en niet voor één symbolische euro bij Unifiedroot.
Erik Seeboldt van Unifiedroot stelt: “Het verbaast ons dat we nooit door de gemeente Amsterdam zijn benaderd over de mogelijkheden om het domein .amsterdam bij ons te registeren en in gebruik te nemen. Nu is duidelijk geworden dat er mogelijk miljoenen euro’s belastinggeld gespendeerd zullen worden aan een registratie bij de ICANN, zonder dat het alternatief zelfs maar is overwogen.”
Ook beklaagt Seeboldt zich over het feit dat de ICANN weigert in gesprek te gaan met Unifiedroot over problemen die kunnen ontstaan door het openstellen van de internetroot, zoals TLD’s die zowel bij Unifiedroot als bij de ICANN staan geregistreerd. De houding van Unifiedroot ten opzichte van de ICANN is het beste te vergelijken met een internetbedrijf dat besluit ‘eigen .nl-domeinnamen’ uit te geven en zich daarna beklaagt over het feit dat de SIDN weigert met het bedrijf in gesprek te gaan over dubbele registraties in beide .nl-registries.
In de media profileert Unifiedroot zich als een concurrent van ICANN. Het bedrijf vertelt daar echter niet nadrukkelijk genoeg bij dat zijn topleveldomeinnamen in tegenstelling tot die van ICANN niet bereikbaar zijn, tenzij de eindgebruiker een speciale browser gebruikt of instellingen op zijn computer verandert. Daarmee misleidt Unifiedroot na zes jaar nog steeds de media.
Bedrijven die een eigen topleveldomein willen, doen er verstandig aan om niet met Unifiedroot in zee te gaan, maar om een écht topleveldomein bij ICANN aan te vragen.