Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

DDOS-aanvallen onderdeel van de computerles voor de politie?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 20 augustus 2008 08:03 uur

Alle politie agenten gaan verplicht op computerles, om de basis beginselen van digitaal rechercheren en het veilig stellen van informatie op computers, mobieltjes, camera’s USB-sticks en mp3-spelers te leren, meldt De Telegraaf. De Raad van Hoofdcommissarissen vindt dat er te vaak digitale experts bij worden geroepen voor werkzaamheden die agenten zelf ook kunnen doen. Zoals het veiligstellen van sporen op een computer die tijdens een huiszoeking in beslag is genomen.

Dat klinkt als een goede ontwikkeling, maar wat ik me afvraag is of ook sporen van DDOS-aanvallen en andere digitale aanvallen veiligstellen onderdeel van het lespakket van de agenten uitmaken? Het is te hopen van wel, maar ik ben bang van niet. Aan bromsnor uitleggen dat er een botnet bestaande uit zo’n 10.000 verschillende hosts een DDOS syn-flood aanval op je loadbalancers was begonnen is er ook straks waarschijnlijk niet bij.

Het voordeel is wel dat straks de gespecialiseerde digitale rechercheurs niet langer bezig zijn met routine klussen, maar zich op zwaardere en complexere onderzoeken kunnen richten. Een tip voor wie aangifte van bijvoorbeeld een DDOS-aanval wil doen: Zorg er voor dat je de juiste personen binnen het korps kent en als bromsnor straks zelf de digitale routine klussen doet, hebben deze digitale rechercheurs weer tijd om je aangifte op te nemen.

Wido, 20 augustus 2008 9:26 am

Opzich natuurlijk niet slecht, als er eerst maar wordt geleerd hoe ze bijvoorbeeld een harddisk of USB-stick clonen om zo te voorkomen dat er bewijsmateriaal verloren gaat.

Maar hoe diep gaat het? Gaat er ook worden uitgelegt hoe filesystems werken en dat je soms verder moet kijken dan "Mijn Documenten"

Iemand hier iets meer informatie over?

Koos de Heer, 20 augustus 2008 12:04 pm

Voordat de digitale rechercheurs aan het werk kunnen gaan, zal er eerst aangifte moeten worden gedaan. Veel bedrijven aarzelen daarmee of doen het helemaal niet. Dat is jammer, want ook al is de deskundigheid binnen de Politie op digitaal gebied nog niet op alle fronten op niveau, er is binnen de meeste korpsen al heel veel deskundigheid opgebouwd en die mensen kunnen alleen iets doen als ze een aangifte krijgen.

En Wido: Er zijn nog wel politiemensen die geen snars van computers snappen, maar maak je geen zorgen, die gaan deze opleiding heus niet geven. Er werken daarnaast ook zeer deskundige mensen bij de politie en die gaan de opleiding verzorgen.

Punica, 20 augustus 2008 4:02 pm

Ik denk dat dit hele gebeuren compleet zinloos is als je ziet dat de gemiddelde agent niet eens in staat is om normaal te typen. (iemand die ooit een verklaring bij de pliesie heeft moeten geven weet waar ik over praat).

Laat ze gewoon meer gekwalificeert personeel aan nemen die weet waar ze het over hebben, ipv de doorsnee agent met dit soort zaken lastig vallen. Dit is waarschijnlijk gewoon bedacht door 1 of andere manager die zo op een simpele manier veel geld denkt te kunnen besparen, wat het ook doet, maar wat digitale recherche nog steeds een lachertje maakt.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.