- Door
- Veenman
- geplaatst op
- 23 augustus 2012 08:47 uur
Webhoster AltusHost is door verschillende luxemerken waaronder Breitling, Bulgari, Chanel en Gucci voor de rechter gesleept vanwege het hosten van websites met namaakproducten. De rechter gaf de luxemerken gelijk, ondanks het feit dat de hoster de websites voor het begin van de rechtszaak al niet meer host. Door de rechter werd het AltusHost verboden de websites te hosten en eveneens werd AltusHost in de niet misselijke volledige proceskosten van 35.000 euro veroordeeld.
Anonieme websites met namaakproducten
De zaak draait om een 25-tal websites (o.a. www.bestwatchonsale.com, www.breitlingwatches-replica.com en www.cheap-watch.org) met namaakproducten (voornamelijk horloges) waarbij inbreuk wordt gemaakt op de rechten van de luxemerken. De domeinnamen waar de websites op geregistreerd staan op naam van Chinese (natuurlijke) personen of zijn deze afgeschermd met behulp van whois-anonimiserings-diensten, zoals WhoisGuard. Sommaties gericht aan deze personen via verschillende wegen werden niet beantwoord.
Als volgende stap werd door de luxemerken op 25 en 30 mei 2012 een sommatie aan AltusHost gestuurd, waarin werd verzocht de 25 websites met namaakproducten die door het bedrijf worden gehost, offline te halen. In een tweede sommatie op 5 juni is AltusHost nogmaals gesommeerd de websites offline te halen en de naw-gegevens van de klanten voor wie de websites gehost worden aan de luxemerken te verstrekken.
Op 30 mei werd door AltusHost een achteraf gezien niet al te verstandige e-mail verstuurd aan een van de vertegenwoordigers van de luxemerken, waarin een vertegenwoordiger van het bedrijf letterlijk het volgende schrijft:
“Hi,
He is selling replica products. Not fake products.
Fake products if he charge someone for something that he didn’t ordered.
On their website it’s clearly stated that they sell replica. Who want to buy it, he can buy.
They didn’t stole your watch from store, they’ve produced copy of it.
However, this is something that is out from our range.
We are just web hosting provider. We are not involved in any other way in their business.
Best regards,
Anton V.”
Hosting gestopt, rechtszaak toch verloren
Uiteindelijk werd op 19 juli de dienstverlening aan de websites met namaakproducten door AltusHost gestaakt. Al binnen vier dagen waren 7 van de 25 van de websites alweer via een andere hoster bereikbaar. Ondanks het feit dat de websites met namaakproducten niet meer bij AltusHost gehost worden, vindt de rechter toch dat de luxemerken belang hebben bij hun vordering. Er is namelijk geen onthoudingsverklaring (waarin deze verklaart nooit meer websites met namaakproducten te zullen hosten, red.) met een boetebeding, stelt de rechter.
Ook het mailtje waarin Anton V. aangeeft dat de merkrechthebbenden niet bij hem moeten zijn en zijn klanten niks verkeerd doen, zal de rechter vermoedelijk in zijn vonnis hebben meegewogen. Ook blijkt uit het vonnis dat volgens React (Stichting Namaakbestrijding) maar liefst de helft van de 6.000 klanten van Altushost websites met namaakproducten bij het bedrijf host, iets dat niet door AltusHost is tegengesproken.
Volledige proceskostenveroordeling
Het uiteindelijke resultaat is dat AltusHost de bewuste websites met namaakproducten af moet sluiten en afgesloten moet houden voor toegang door derden (uit de Benelux) en het hoster van die websites gestaakt dient te houden. Houdt AltusHost zich daar niet aan dan moeten er een dwangsom van 2.500 euro per dag worden betaald met een maximum van 100.000 euro. De echte pijn zit hem er echter in dat de volledige proceskosten van de luxemerken van 35.000 euro ook door AltusHost mogen worden betaald en in tegenstelling tot de dwangsommen, zijn die wel direct verschuldigd en zal de deurwaarder die binnenkort komen innen.
Een belangrijk addertje onder het gras bij zaken over intellectueel eigendom is namelijk dat er in tegenstelling tot het normale (lage) forfaitaire procesveroordeling, een volledige proceskostenveroordeling de standaard is, tenzij de billijkheid zich daar tegen verzet (art. 1019h Rv). Vaak verzet die billijkheid zich daartegen wanneer het gaat om een hoster die is aangesproken door een rechthebbende, omdat deze zelf veelal geen inbreuk maakt op de rechten van de rechthebbende. Echter zoals ook in deze zaak blijkt, zal een rechter die volledige proceskostenveroordeling toch geneigd zijn deze toe te wijzen als een hoster gewoon halsstarrig is.
Vonnis roept vragen op
Het vonnis (pdf) lijkt op het eerste gezicht redelijk straight-forward, maar dat is het niet. Van een hoster, die vaak niet weet wat die host, een onthoudingsverklaring met boetebeding verlangen lijkt best vergaand. Nog vreemder is dat geen van de partijen bij deze rechtszaak uit Nederland komt. De luxemerken zijn allen gevestigd in het buitenland (Denemarken,Frankrijk, Italië en Zwitserland) en AltusHost ook (Belize en Zweden). De reden Nederlandse rechter zichzelf bevoegd acht is omdat de producten naar Nederland verzonden kunnen worden, de website in het Engels is en er met euro’s kan worden betaald.
Daarmee lijkt het vonnis van redelijk straight-forward te veranderen in een vreemde en complexe kwestie die veel vragen oproept. We gaan we uitzoeken hoe dit precies zit en de antwoorden die we vinden publiceren we over enkele dagen in deel twee over deze zaak.