- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 17 oktober 2012 08:03 uur
ENUM, het systeem dat internet en telefonie met elkaar moest verbinden, is in Nederland niet aangeslagen. Op dit moment is er maar één ENUM-registrar over en is het aantal ENUM-registraties minder dan 50. Waarom wordt de stekker niet uit het ENUM-project getrokken?
Voordat ENUM daadwerkelijk live ging, waren er verschillende consultatieronden om te bepalen hoe het beleid rondom ENUM zou worden vormgegeven en er werd door SIDN een aparte Stichting ENUM opgericht die verantwoordelijk is voor de Nederlandse public user ENUM. Op 26 maart 2008 was er een aftrap bij het ministerie van Economische Zaken waarbij SIDN/ENUM-directeur Roelof Meijer symbolisch de eerste ENUM-registratie van toenmalig ministerie van Economische Zaken DG Mark Frequin uitvoerde.
Al snel werd duidelijk dat ENUM niet het grote succes is waar op was gehoopt en een kleine vijf jaar later kan worden gezegd dat ENUM geflopt is. Kortom, de patiënt ligt aan de beademing. De vraag die resteert is waarom de behandeling niet wordt gestaakt?
SIDN-marketing manager Michiel Henneke geeft aan dat er een aantal redenen zijn om niet te stoppen met het ENUM-project. Allereerst is er met het ministerie van EL&I afgesproken dat SIDN/Stichting ENUM verantwoordelijk zou worden voor de Nederlandse ENUM-delegatie (1.3.e164.arpa.) en het zou gaan beheren. Naast het contractuele aspect, is het ook belangrijk dat tegenover andere partijen (zoals andere registries) onbetrouwbaar zou overkomen als de stekker ineens uit de Nederlandse ENUM-delegatie zou worden getrokken.
Een ander punt dat Henneke noemt is dat public ENUM weleenswaar geen succes mag zijn geworden in Nederland, maar dat ENUM zelf wel hot is. De infrastructuurvariant, waarmee telecomproviders routeren wordt volop gebruikt. ENUM als zodanig is niet dood, alleen public ENUM komt niet van de grond.
Als laatste stelt Henneke dat er altijd een kans is dat er toch een toepassing van ENUM komt, dat het dan zonde zou zijn als de Nederlandse ENUM-delegatie niet meer bestaat. Om te besluiten met: Stel dat Piet Beertema in 1990 de stekker uit het .nl-domein had getrokken, omdat er te weinig belangstelling was geweest, dan had de wereld er nu heel anders uit gezien!
Op dit moment is er maar één ENUM-registrar over. In het verleden was dit IT-Works met directeur Klaus Spithost als drijvende kracht achter ENUM, die heeft volgens Henneke vanwege redenen die los van ENUM staan, zijn ENUM-activiteiten aan OpenFortress overgedragen. SIDN/Stichting ENUM heeft met OpenFortress afgesproken dat ENUM blijft worden aangeboden, om zo aan de afspraken dat er tenminste één ‘openbare’ ENUM-registrar is te voldoen.
In een reactie tegenover ISPam.nl laat Rick van Rein van OpenFortress weten er groot vertrouwen in te hebben dat ENUM alsnog een succes zal worden. In de academische wereld is ENUM wel aangeslagen en wordt er een alternatieve ENUM-root gebruikt. De kansen voor user ENUM liggen dan ook niet bij de grote massa, maar in dergelijke niches. Daar wil hij dan ook de komende tijd op gaan inzetten, legt Van Rein uit.
Verder stelt Van Rein dat er sinds een half jaar, nu hij aan het roer is pas echt in ENUM wordt geïnvesteerd. De registrars die hiervoor zich met ENUM bezig hielden keken vooral de kat uit de boom en de vorige registrars van ENUM boden enkel kale registraties aan, terwijl Van Rein met zijn bedrijf ook een dienst wil aanbieden waarbij met behulp van een QR-code de ENUM-registratie kan worden gekoppeld. Daarnaast krijgt de registrant van een ENUM-registratie ook de beschikking over een VoIP (SIP) en chat (XMMP) account, niet elke gebruiker weet hoe hij dat zelf kan regelen. Door deze combinatie wordt ENUM een stuk toegankelijker.
Een woordvoerder van het ministerie van EL&I-woordvoerder laat in een reactie weten dat er in november een evaluatierapport over ENUM zal uitkomen. Vragen over waarom ENUM niet van de grond is gekomen, wat het ministerie daar van vindt of dat de ENUM-infrastructuur in de lucht moet worden gehouden, kan de woordvoerder om die reden nu nog niet beantwoorden.