Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nederland is te klein voor ongelimiteerde webhosting

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 18 december 2012 12:01 uur

Wie kent ze niet, de webhosters die ongelimiteerd dataverkeer en onbeperkte diskruimte bieden voor slechts een paar euro per maand. Vooral in de Verenigde Staten wordt ermee geadverteerd. Hoe doen ze dat en waarom zien we dat in Nederland niet? ISPam zocht het uit.

Een van die Amerikaanse aanbieders is Hostbig. Daar is een ongelimiteerd shared hostingpakket verkrijgbaar vanaf 0,66 dollar per maand (excl. domeinnaam). Maar er zijn talloze andere partijen als Hosting24 en HostExcellence die soortgelijke hostingpakketten verkopen.

Volgens een woordvoerder van HostExcellence worden er veel klanten op dezelfde server geplaatst. Het toverwoord in dit verband is: schaalgrootte. Veel klanten maken deze dienst winstgevend.

“Daarbij komt dat diskdrives tegenwoordig zeer betaalbaar zijn. Een 2 TB-schijf kost ongeveer 40 dollar per maand”, legt een medewerker van Hosting24 uit. “Dus als op een dag de diskruimte op dreigt te raken, plaatsen we er een nieuwe schijf bij en kan er zonder interrupties worden geüpload.”

Daarbij blijkt uit de praktijk dat klanten met zo’n ongelimiteerd hostingpakket helemaal niet zoveel data opslaan. “Van de 5000 klanten die we hebben, nemen alleen de grootste gebruikers 50 GB aan diskruimte in beslag. Dus zelfs in het ‘worst case scenario’ kunnen we nog 40 van die klanten op een enkele schijf plaatsen.”

Of zoals Reshad Bashir van Versio het samenvat: “Doordat veel klanten nog altijd véél minder gebruiken dan dat ze inkopen, zullen deze bedrijven een prima winst behalen.” Klanten die ongelimiteerde hosting aanschaffen, doen dit vaak omdat ze niet weten hoeveel ze zullen gebruiken. Niet omdat ze daadwerkelijk duizenden GB’s aan data erdoorheen zullen jagen, aldus Bashir.

Afknijpen
Maar het gaat bij hosting om meer dan alleen diskruimte en verkeer. Bij sommige shared hostingplatformen waar wordt geadverteerd met goedkope ongelimiteerde pakketten kan dit alleen dan omdat er wordt geknepen op het cpu-gebruik en het gebruik van het ram-geheugen, bevestigt een medewerker van één van de benaderde webhosts. Doorgaans zou crica 2 procent van het cpu- en ram-vermogen per klant beschikbaar worden gesteld.

Bovendien zijn enkele elementen heel belangrijk bij dergelijke pakketten, aldus HostExcellence. Dat zijn een goede server uptime, stabiele performance en een goede support. Er moet een supportdesk 24/7 beschikbaar zijn om eventuele vragen van klanten te beantwoorden.

Waarom niet in Nederland?
De vraag blijft uiteraard waarom we dit model niet of nauwelijks in Nederland tegenkomen. Volgens Bashir van Versio is in de Nederlandse hostingmarkt ‘onbeperkt’ een taboe. “Wat ook meespeelt is het feit dat Nederlandse hostingbedrijven vaak veel kleiner zijn dan de grote Amerikaanse bedrijven. Het aanbieden van ongelimiteerde hosting zal alleen werken bij bedrijven van formaat.”

Verdacht
Gerben van Leeuwen van Argeweb voegt daar nog iets aan toe. “Ik heb het idee dat een Nederlander ‘ongelimiteerd’ nooit vertrouwen. Daarbij is het bij de meeste webhostingproviders een erg duur verhaal, omdat wij niet de schaalbaarheid hebben die de grote partijen in Amerika wel hebben. Opslag in Nederland is nu eenmaal duurder dan in de VS.”

Volgens Van Leeuwen trekt het onbeperkte hostingpakket ook een bepaald soort klanten aan en het is de vraag of je als hosters daarmee geassocieerd wil worden. Vaak gaat het daarbij om erotische websites of websites met illegale content, aldus Van Leeuwen. Toch zijn er wel Amerikaanse providers die dergelijk gebruik van de ongelimiteerde pakketten in hun voorwaarden nadrukkelijk verbieden.

De reden dat dergelijke pakketten –ondanks de beperkingen- toch populair zijn omdat er veel mensen zijn die geen hele server nodig hebben , aldus de Hostwinds-woordvoerder.  “Als je alleen een blog hebt bijvoorbeeld. Van dergelijke lichte websites kunnen er veel op één server draaien en door de kosten met andere gebruikers te delen, wordt het goedkoper.”

Pieter, 18 december 2012 1:02 pm

Het aanbieden van die unlimited webspace zal niet zo'n groot probleem zijn, want inderdaad de schijven zijn niet zo duur meer.

Maar de snelheid (denk aan i/o schijven) van de websites zal zeker te wensen overlaten en zullen over het algemeen traag zijn (worden).

Zoals bij partijen als Versio al duidelijk is, men gaat vol goede moet daarnaar toe en worden aangetrokken door de prijsstelling, achteraf blijkt dan dat het allemaal tranen met tuiten is en bijna niet vooruit te branden (in het begin nog wel tot de server tot zijn nek toe vol zit) daarbij is support een vreemd woord.

Klanten anno 2012/2013 zullen toch meer voor kwaliteit hosting gaan en naar mijn idee zijn de klanten die gaan voor deze vorm van (ondermaatse) budget hosting niet de klanten die je wilt hebben zoals ook van Leeuwen al aangeeft.

Alex, 18 december 2012 2:07 pm

Prijs heeft geen enkele invloed op de kwaliteit. Er zijn zoveel partijen waar je de hoofdprijs betaalt en die er een groot rotzooitje van maken. Versio levert goede diensten voor een goede prijs, daar zijn vele anderen het mij over eens.

Pieter, 18 december 2012 4:22 pm

@Alex
Maar ook oneens :-))

Benjamin, 19 december 2012 11:39 am

@Pieter, als je 35k klanten hebt, dan zitten daar altijd een aantal zeikers tussen of mensen die een storing hebben meegemaakt. Als ik vrienden, bedrijven en mensen mag geloven draait het uitstekend.

bayu, 16 augustus 2014 7:31 am

Greetings! I've been reading your website for some time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Porter Texas! Just wanted to tell you keep up the great job! sbobet indonesia

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.