- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 26 februari 2013 08:01 uur
De staffelkortingen die de SIDN heeft ingevoerd, leiden nog steeds tot negatieve reacties van kleine registrars die vinden dat hun onrecht is aangedaan. Door de staffelkorting hebben grote registrars immers een nog lagere kostprijs per .nl-domeinnaam dan kleinere registrars.
Eerder werd ook door ISP Belang zelfs een klacht bij de NMa ingediend tegen de staffelkorting omdat deze in strijd zou zijn met het mededingingsrecht. De klacht werd echter voordat de NMa het besluit naar buiten zou brengen, ingetrokken. Door het hoger beroep in de WOB-procedure van ISPam.nl weten we nu wel dat de NMa de klacht heeft afgewezen en mogelijk beslist de Raad van State dat het (concept)besluit hierover nog openbaar gemaakt moet worden zodat we ook de precieze overwegingen van de NMa leren kennen.
Ook al is de staffelkorting niet in strijd met het mededingngsrecht, dan wil dat niet zeggen dat de kritiek op de staffelkorting niet terecht is. Is die kritiek terecht? De staffelkorting zorgt ervoor dat heel grote registrars, dat zijn er maar een paar, een maximale korting van 8 procent krijgen op elke domeinnaam die ze meer geregistreerd hebben dan 100.000 .nl-domeinnamen.
Dat roept de vraag op wat de inkoopprijs van een .nl-domeinnaam eigenlijk is? Allereerst betaalt elke .nl-registrar een registrarbijdrage van 820 euro per jaar, onafhankelijk of hij 1 of 250.000 .nl-domeinnamen heeft geregistreerd. De kostprijs van een .nl-domeinnaam is daarmee ook zonder de staffelkorting afhankelijk van het totaal aantal .nl-geregistreerde domeinnamen. Daarnaast betaalt de registrar per domeinnaam 0,92 euro per geregistreerde domeinnaam en daarmee 3,68 euro per jaar.
Een registrar die 100 .nl-domeinnamen heeft geregistreerd heeft zonder staffelkorting een kostprijs van 11,88 euro per domeinnaam, bij 1.000 domeinnamen gaat het om 4,50 euro, bij 5.000 domeinnamen om 3,84 euro en bij 25.000 domeinnamen om 3,71 euro en bij 100.000 domeinnamen 3,69 euro.
Opvallend is dus, wanneer de staffelkorting niet in beschouwing wordt genomen, dat de inkoopprijs van een .nl-domeinnaam voor een kleine registrar sowieso al duurder is dan voor een grote registrar. Echter staat daar tegenover dat voor een kleine registrar met elke .nl-domeinnaam die hij registreert de gemiddelde prijs per .nl-domeinnaam veel sneller omlaag gaat, omdat de registrarbijdrage een significant deel van de kostprijs uitmaakt.
Een (heel) grote registrar heeft dat volumevoordeel niet meer, omdat de registrarbijdrage maar een fractie van de kosten van de .nl-domeinnaamregistratie beslaat. Kortom de kleine registrar heeft een incentive om telkens meer .nl-domeinnamen te registreren, omdat ze dan goedkoper worden, terwijl de groter registrar die niet heeft.
De staffelkorting zorgt ervoor dat niet alleen de kleine registrars, maar ook de grote registrars een incentive hebben om meer .nl-domeinnamen te registeren. Zorgt het er ook voor dat de grote registrars (veel) lagere kostprijs dan kleine registrars hebben? Een heel grote registrar krijgt een korting van 0,30 euro per domeinnaam en kan daarmee een kostprijs van 3,39 euro hanteren voor elke domeinnaam die hij extra registreert bovenop de 100.000ste.
Naast de staffelkorting geldt voor elke registrar die de SIDN per automatische incasso betaalt een betalingskorting van 5 procent. Op die manier kan de inkoopprijs van een .nl-domeinnaam zelfs zo laag zijn als 3,50 euro en op dit moment door de tijdelijke registrar incentive waarbij de registrar per met DNSSEC gesigneerde .nl-domeinnaam 0,07 euro per kwartaal korting, krijgt maar liefst 3,23 euro per jaar, inclusief de maximale staffelkorting van 8 procent kan de inkoopprijs zelfs zo laag zijn als 2,97 euro per .nl-domeinnaam.
Is het oneerlijk tegenover kleine registrars dat ze niet tegen dezelfde lage prijzen als de grootste registrars kunnen registeren door de staffelkorting? Als je het mij vraagt niet, immers zijn kleine registrars al duurder uit door dat ze de registrarbijdrage over een kleine aantal .nl-domeinnamen kunnen omslaan. De staffelkorting zorgt er enkel voor dat grote registrars ook een financiële incentive hebben om meer .nl-domeinnamen te registreren.
Ook minder grote hosters kunnen profiteren van de maximale korting die de SIDN aanbiedt, door niet langer zelf registrar meer te zijn, maar door .nl-domeinnamen ergens anders in te kopen. Er zijn genoeg domeinnaamresellers die .nl-domeinnamen aanbieden tegen prijzen die niet veel hoger liggen dan de inkoopprijs die ze aan de SIDN betalen.
Die gedachte is ook helemaal niet zo raar, want hoeveel Nederlandse hosters zijn er die zelf ICANN accredited registrar zijn? Die zijn op twee handen te tellen, terwijl er meer dan duizend hosters zijn. Er is echter een belangrijke reden om zelf hoster te willen zijn, namelijk dat de naam van de registrar in de whois van een .nl-domeinnaam staat. Om die reden kiezen domeinnaamresellers voor neutrale namen om hun klanten niet te beconcurreren.
Tijdens de laatste SIDN relatiedag heb ik begrepen dat het binnen enige tijd mogelijk zal zijn om – net als bij gTLD’s – in plaats van de naam van de registrar, de naam van de reseller in de whois van een .nl-domeinnaam op te nemen. Op dat moment is voor veel kleine hosters de belangrijkste reden om zelf registrar te zijn weggenomen. Ik verwacht dan ook dat op dat moment veel registrars bij de SIDN zullen opzeggen en over zullen stappen naar een domeinnaamreseller.
Kortom wat betreft de lage prijzen voor .nl-domeinnamen die grote .nl-registrars kunnen aanbieden, door de omslag van de registrarbijdrage over een groot aantal .nl-domeinnamen en de stafelkorting: If you can’t beat them, join them!