Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

DHPA en ISPConnect: Nederland is geen paradijs voor cybercriminelen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 5 februari 2013 12:04 uur

De Nederlandse hostingsector is het fel oneens met de berichtgeving dat Nederland een paradijs voor internetcriminelen is. De berichtgeving is onjuist en ongenuanceerd, vinden de brancheorganisaties DHPA en ISPConnect.

Volgens de NOS blijkt uit een onderzoek van beveiligingsbedrijf McAfee dat Nederland een aantrekkelijk land is voor cybercriminelen, vooral vanwege de goede telecominfrastructuur. Na de Verenigde Staten en de Maagdeneilanden staat Nederland bovenaan in de lijst met favoriete vestigingsplaatsen voor internetcriminelen.

Uit het rapport van McAfee blijkt verder dat cybercriminelen 154 servers in Nederland inzetten om botnets met honderdduizenden computers over heel de wereld te besturen.

Volgens de Dutch Hosting Provider Association (DHPA) kan op basis daarvan niet geconcludeerd worden dat Nederland dus een paradijs voor internetcriminelen is. “In Nederland draaien namelijk honderdduizenden servers, dus relatief is een aantal van 154 erg klein. Te meer omdat bijvoorbeeld een klein land als de Maagdeneilanden plaats twee inneemt. Daar is het percentage servers dat gebruikt wordt door cybercriminelen dus relatief vele malen hoger. Dat komt doordat in Nederland actief wordt gewerkt aan de bestrijding van cybercrime”, zo stelt de brancheorganisatie.

Ook volgens Simon Besteman van de Vereniging ISPConnect Nederland is de conclusie kort door de bocht en niet conform de realiteit. “Doordat wij een levendige en gezonde industrie hebben, worden er in Nederland honderdduizenden servers gehost. 154 op het totaal is heel weinig”, aldus Besteman.

Briefgeheim
Er is nog meer gebrek aan relativering. De NOS beweert dat vanwege het briefgeheim nauwelijks mogelijk is om gegevens van cybercriminelen op te vragen bij serviceproviders en hosters. Dat klopt niet volgens de twee belangenorganisaties voor de hostingsector. “Er zijn voldoende middelen om in geval van cybercrime of onrechtmatige inhoud (content) in te grijpen. Dat kan bijvoorbeeld met een gerechtelijk bevel. Voor het verwijderen van ongewenste content is speciaal de NTD-gedragscode ontwikkeld die door vrijwel alle hosters wordt nageleefd”, stelt de DHPA.

Ook zou de bescherming van de privacy ter discussie gesteld moeten worden zoals door sommige policiti werd voorgesteld. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de netneutraliteit zijn juist redenen dat Nederland een populair hostingland is voor zakelijke gebruikers, aldus de brancheorganisaties. “Laten we nou niet de privacywetgeving ter discussie stellen, daar is niets mis mee”, zegt Steltman.

Simplificatie
“Waar het om draait is dat we als brancheorganisatie nog te onbekend zijn en bijvoorbeeld nooit door kamerleden worden gebeld om te vragen hoe het nu werkelijk zit.” De berichtgeving is een simplificatie van de werkelijkheid die door politici en burgers ook vaak wordt gemaakt, zegt Steltman. Het beeld leeft dat het op internet een ongeorganiseerde criminele bende is, maar het gaat over ‘het internet achter het internet’ en dat begrijpen veel organisaties en politici niet.”

Volgens Steltman is de hostingbranche juist verder dan in andere landen. Zo kent Nederland bij de opsporingsinstanties al een werkgroep Botnets en is onlangs de Abuse-IX opgericht. “Daar mogen we best trots op zijn.”

De brancheorganisaties streven ernaar om vaker met betrokken partijen aan tafel te zitten, zoals het ECP, NCC, de Cybersecurityraad en de politiek. “Het is in ieders belang om een positief imago te behouden”, besluit Steltman.

Update 12:30 uur: Reactie DHPA uitgebreid

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.