- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 14 juni 2013 08:03 uur
CloudVPS heeft een verzoek voor informatie namens de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, naast zich neergelegd. CEO Lennard Zwart bevestigde dat gisteren in een interview voor BNR. De NSA wilde gebruikersgegevens van CloudVPS, maar de Rotterdamse cloudprovider heeft geweigerd deze gegevens te verstrekken.
Zwart stelde voor BNR dat hij dergelijke gegevens alleen verstrekt als de Nederlandse wet hem hiertoe dwingt. In dit geval werd hij rechtstreeks benaderd door de NSA die blijkbaar bezig was met een onderzoek naar een klant die bij CloudVPS diensten afneemt. “De data stonden in Nederland, dus ik vond het een rare aanname dat ze dacht dat ik die informatie zou geven op basis van Amerikaanse wetgeving”, aldus Zwart in het interview.
Zwart heeft de Amerikaanse veiligheidsdienst doorverwezen naar de officier van justitie of een rechter die vervolgens wel kan vragen om gegevens, maar alleen op basis van Nederlandse wetgeving. Met verzoeken vanuit het Nederlandse rechtssysteem heeft CloudVPS vaker te maken, vertelde Zwart aan BNR. Vaak gaat het dan om verzoeken in gevallen van hackpogingen. ,,Ik zal altijd zoveel mogelijk aannemen dat de klant de gegevens niet wil geven, dat zie ik als mijn rol als provider. Maar als ze met een correcte aanvraag komen, dan geef ik die gegevens.”
Complimenten
Het leverde CloudVPS gisteren op diverse social media complimenten op ten aanzien van de standvastigheid van het bedrijf in dit soort verzoeken. Simon Besteman van branchevereniging ISPConnect noemt de stap van CloudVPS ‘opmerkelijk’. “Opmerkelijk omdat de branche tot nu heel stil is hierover. Als branchevereniging is ons standpunt dat de overeenkomsten die een provider met zijn klanten heeft getekend, altijd leidend zijn. Als die onder Nederlands recht vallen, hoort een provider zich te gedragen naar het Nederlands en Europees recht.”
Holder
Besteman wijst ook op een brief die de EU heeft gestuurd aan de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder. In die brief uit de EU haar zorgen over de Amerikaanse zienswijze op de informatieverzoeken via internetdiensten, met PRISM vanzelfsprekend als meest opvallende voorbeeld van deze zienswijze. De brief bevat tevens een duidelijke waarschuwing: de VS moet de privacy van Europese burgers respecteren.
“Wij zijn heel benieuwd naar de antwoorden die Holder zal geven”, stelt Besteman. Dat antwoord moet deze week komen. Vooralsnog geldt als advies dat een provider zich moet laten bijstaan als er dergelijke vragen komen: “Om duidelijk op het netvlies te krijgen wat je plichten zijn, maar ook wat je rechten zijn. Kom vooral naar ons toe, wij zullen iedereen graag helpen om het juiste antwoord te geven als er zo’n vraag komt. Daar zijn wij voor.”