- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 24 juli 2013 14:31 uur
Na een tumultueuze periode zijn bijna alle B.V.’s die deel uitmaken van Datahouse door de rechtbank Noord-Nederland failliet verklaard. Nadat er op 2 juli een ontruimingsvonnis voor het datacenter in Alphen aan den Rijn was uitgesproken en een dag later het faillissement van de Belgische vestiging van het bedrijf, verhuisden klanten massaal hun apparatuur naar andere datacenters. Hierna volgde nog een korte periode van grote onduidelijkheid over de toekomst van Datahouse.
Update 20:45 uur: Een lezer merkt in de comments terecht op dat Datahouse Alkmaar B.V. niet failliet is verklaard, terwijl Datahouse Facility Alkmaar B.V. wel failliet is verklaard. Het is onduidelijk waarom alleen deze B.V. niet failliet is.
De grootste onduidelijkheid was er over de vraag wat er zou gebeuren met Datahouse Alphen aan den Rijn. Het ontruimingsvonnis was door de rechter uitgesproken, omdat Datahouse daar al 7 maanden niet de huur had betaald, hetgeen ook door Datahouse zelf was erkend. Het ontruimingsvonnis was echter aangevraagd door de vorige eigenaar van het pand Danny ter Haar, terwijl een Belgisch echtpaar volgens het Kadaster eigenaar van het pand is. In een brief van bedrijfsbegeleider Joop Top van Bureau Mercuur aan Ter Haar en in gesprek met ISPam.nl ongeveer een week geleden, stelde Top dat het vonnis om die reden ook nooit had mogen worden uitgesproken en Ter Haar aansprakelijk te zullen stellen voor de schade die Datahouse als gevolg daarvan leidt.
Doordat klanten van Datahouse massaal hun apparatuur uit de datacenters van het bedrijf weghaalden, was het faillissement volgens verschillende bronnen die ISPam.nl heeft gesproken onafwendbaar. In de (Nederlandse) datacenters van het bedrijf zouden ook nog maar enkele racks in gebruik zijn geweest door klanten op het moment dat de faillissementen werden uitgesproken. Ook zou in het afgelopen weekend de generator en de UPS-installatie uit het pand in Alphen aan den Rijn zijn verwijderd. In een e-mail aan ISPam.nl afgelopen zondag erkende Top dat de generator inderdaad is weggehaald, maar dat deze niet door of op verzoek van Datahouse zou zijn weggehaald. Afgelopen maandag zou volgens Danny ter Haar door Datahouse een poging zijn ondernomen om ook de koelinstallatie van het dak van het pand te halen, dit werd volgens Ter Haar door inzet van de politie verijdeld.
Interessant is dat ook bepaalde concurrenten van Datahouse een op zijn minst dubieuze rol hebben gespeeld bij wat uiteindelijk nu is uitgemond in het faillisement van Datahouse. In een eerder interview met ISPam.nl liet Datahouse CEO Salvatore Fiorenza weten dat bepaalde concurrenten zijn bedrijf doelbewust aan het kapot maken waren. Na dit artikel ontving ISPam.nl uit verschillende bronnen signalen die het verhaal van Fiorenza op dit punt bevestigden, met name de naam van concurrent SmartDC werd door Fiorenza en verschillende bronnen van ISPam.nl veelvuldig genoemd. Een van de klanten schrijft in een reactie op ISPam.nl het volgende