- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 3 november 2006 13:47 uur
Al vaker is er over gesproken, een grondwet op internet, echter is het er nog niet van gekomen. Op het Internet Governance Forum, het vervolg op de World Summit on Internet Society, is de discussie nu opnieuw onstaan om tot een internet grondwet te komen.
Professor Stefano Rodota, voormalig hoofd van de “Council of European Data Protection Agencies”, en een van de belangrijkste pleitvoerders van een internet grondwet. Naar zijn idee moeten de rechten die wij offline hebben, ook worden doorgetrokken naar het internet en moet deze “bottom-up” onstaan vanuit de burgers en niet opgelegt vanuit de overheid.
Groot probleem is wel dat verschillende landen bepaalde universele rechten van de mens, zoals de vrijheid van meningsuiting niet respecteren. De vraag is dus, hoe hen te betrekken bij de ontwikkeling van een dergelijke internet grondwet. Dit is ook meteen het punt waar critici op wijzen, dat in principe de Universele verklaring van de rechten van de mens, ook voor het internet geldt en daarom een aparte internet grondwet overbodig zou zijn.
Het is een zeer interessante kwestie. Ik denk dat een internet grondwet een goed plan is. Echter denk ik dat je niet alleen een grondwet moet hebben, maar omdat internet internationaal georieenteerd is, zou het handig zijn om te kijken of er op internet ook een wet kan worden geintroduceerd, gezien het belang ervan telkens meer toeneemt en door de locatie-onafhankelijkheid waardoor je tegen problemen aan loopt met welk recht toepasselijk is en ook de uitvoering ervan.
Zoals we bijvoorbeeld zagen met de kwestie waarbij Spamhaus in Amerika werd aangeklaagd én veroordeeld, terwijl de Amerikaanse rechter in principe niet bevoegd is. Dat lijken mij kwesties, waarvoor de komende jaren oplossingen voor moeten worden gevonden, een internet grondwet en ook algemene internet wetgeving zouden een oplossing kunnen zijn.