- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 9 augustus 2013 08:01 uur
Vorige week ontstond er consternatie over het feit dat Datahouse-klanten die hun apparatuur nog in een van de datacenters van het bedrijf hadden staan, voordat ze hun apparatuur mogen ophalen, eerst 500 euro aan de curator moeten overmaken als boedelbijdrage. ISPam.nl vroeg de curator om een reactie.
Waarnemend curator Henk de Groot laat in gesprek met ISPam.nl weten dat er vanaf het begin af is geprobeerd om klanten van Datahouse zo goed mogelijk te helpen. “Er is alles aan gedaan om de dienstverlening aan klanten voort te zetten. Daar zijn tal van kosten aan verbonden zo kost de fiberleverancier 10.000 euro per maand en ook de leveranciers van de stroom en koeling kosten geld.” Het was mogelijk veel goedkoper geweest om niets te doen, maar dan was de schade voor de klanten die afhankelijk zijn van de dienstverlening van de datacenters veel groter geweest.”
Over het feit dat elke klant 500 euro moet bijdragen, waarbij het niet uitmaakt of dat de klant één server heeft draaien of tien racks vol met servers in Datahouse heeft staan, stelt De Groot dat het lastig was om op deze korte termijn te differentiëren en ook dat uitzoekwerk zou weer extra kosten met zich meebrengen. Al erkent hij dat het voor sommige klanten die één server hebben draaien deze regeling helaas onevenredig kan uitpakken. “Ik snap ook dat klanten zich overrompeld kunnen voelen door het feit dat er een bijdrage van hen verlangd wordt”, aldus De Groot.
Op de vraag of het überhaupt wel is toegestaan om de boedelbijdrage van klanten te verlangen, stelt De Groot dat het gebruikelijk is dat klanten een bijdrage betalen om hun eigendom terug te krijgen. Normaliter gaat het dan om een percentage van de waarde van het eigendom. In dit geval is dat lastiger en is het ook niet duidelijk wat het belang bij een bepaalde server is. Het is nou eenmaal niet te zien of op een bepaalde server de bedrijfsapplicatie van een bedrijf draait of dat een heel rack vol met servers juist het hobbyproject van een particulier is. Klanten die het niet eens zijn met de boedelbijdrage kunnen zich tot de rechter-commissaris wenden. Mocht die dan concluderen dat de boedelbijdrage niet verschuldigd is, dan zal het bedrag onmiddellijk worden terugbetaald, zo verzekert De Groot.
Uiteindelijk is het de bedoeling om er voor te zorgen dat de pijn die het faillissement van de Datahouse B.V.’s heeft veroorzaakt zo eerlijk mogelijk wordt verdeeld en iedereen het zijne krijgt met inachtneming van de regels die de wet stelt. Net als een verkeersregelaar die het verkeer in goede banen probeert te leiden, is het zijn taak om er voor te zorgen dat het faillissement goed wordt afgewikkeld en alle bij het faillissement betrokken partijen er met zo min mogelijk kleerscheuren uitkomen. Dat is het primaire doel dat De Groot als (waarnemend) curator zegt na te streven.
IP-adressen
Recent was ook een nieuwe ontwikkeling, namelijk dat A2B Internet zich heeft beroepen op een retentierecht op de IP-adressen van Datahouse en die in opdracht door A2B Internet werden beheerd. Erik Bais van A2B Internet erkent inderdaad zich beroepen te hebben op het retentierecht op de IP-adressen, met als belangrijkste reden om hiermee rust te krijgen. Een aantal van zijn klanten, zoals een ziekenhuis en alarmcentrale, zouden afhankelijk zijn van de IP-adressen en daarom was de stap volgens Bais noodzakelijk.
Op de vraag of retentierecht wel mogelijk is op iets dat niet fysiek is, stelt Bais dat dat een interessante vraag is. Waarnemend curator De Groot is stelliger en noemt het ingeroepen retentierecht over de IP-adressen onzin, gezien de wet nadrukkelijk bepaalt dat een retentierecht alleen voor zaken (fysieke dingen) mogelijk is. Echter zit het ‘retentierecht’ vooralsnog niet in de weg. Mocht dat veranderen, dan stelt De Groot dat er dan mogelijk wel stappen tegen A2B Internet te zullen ondernemen, maar vooralsnog is daar geen sprake van. In de tussentijd hoopt hij Bais er van te kunnen overtuigen dat er geen sprake kan zijn van een retentierecht en dat A2B Internet de IP-adressen alsnog vrijwillig zal overdragen.