Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Single Point of Failure en cloud

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 16 september 2013 08:01 uur

Voorbeelden voor SPOF’s zijn makkelijk te noemen en te vinden. Zowel hier op ISPam.nl als tijdens de BBQ’s worden ze besproken, waarbij enig leedvermaak onvermijdelijk is. SPOF’s lijken wel heel erg verbonden aan de old skool-techniek, verhalen waarbij het enkelvoud (één kabel, één stroombron, één backup tape) vaak geldt als illustratie voor SPOF’s. Tegenwoordig is de techniek zo ver ontwikkeld dat fysiek is omgezet naar virtualisering, waardoor de risico’s van enkelvoud langs die weg eenvoudig zijn vervangen voor een (virtueel) meervoud. Anders gezegd, hosting (in brede zin) is over de jaren alleen maar betrouwbaarder geworden en meldingen over SPOF’s zouden daardoor automatisch verder in aantal moeten afnemen.

Of dat ook daadwerkelijk klopt kan worden betwijfeld, want uitgerekend bij clouddiensten kan sprake zijn van een SPOF zoals door Rene Buest al meerder keren is aangestipt. Buest, bekend met de AWS-structuur analyseerde (Duits /Engels) na de recente black-outs van deze grote IaaS-leverancier wat er fout was gegaan. En wat blijkt, op zowel 19 als 25 augustus was 1 locatie US-EAST-1 getroffen door onweer met als gevolg dat de dienstverlening onderuit ging.

Zelfs zonder direct kennis te hebben van de architectuur van AWS moet dit bij elke lezer tot vragen leiden. Hoe kan onweer lijden tot black-out? Stroomleidingen op houten palen door het landschap, dat zal toch niet? Wie verder spit in de artikelen van Buest over deze incidenten komt te weten dat US-EAST-1 technisch tot de ouderen behoort en in een gebied staat met een hogere kans op onweer dan andere delen van de VS. Hier is dus sprake van verhoogde risicofactor, die op zijn beurt weer tot een SPOF kan leiden, zoals schijnbaar ook het geval is.

Nu kun je verder de materie induiken om alles te weten te komen over de inrichting van US-EAST-1 en dat zal voor sommigen ook zeer boeiend en raadzaam zijn. Wat je ook kunt doen, is op basis van deze voorvallen accepteren dat ook bij cloud sprake kan zijn van SPOF’s. De combinatie cloud en een achilleshiel is dus mogelijk. Buest beschrijft dit trouwens ook in zijn analyse en verbindt daar logisch de conclusie aan: als je als grote afnemer afhankelijk bent van 1 locatie, dan heb je het niet begrepen en neem je te veel risico (of ben je onverantwoord zuinig).

Bovenstaande valt te vertalen naar proposities die voor de Nederlandse cloudsector bruikbaar zijn en aantonen dat hier sprake is van professionele aanbieders. Noem ook voor clouddiensten de pluspunten van meerdere locaties en oplossingen, net zoals dat vroeger bij conventionele hosting en dataopslag het geval was. Gelet op de communicatie die cloudproviders in Nederland nu online hebben staan, is dit geen open deur. Het aantal partijen dat duidelijk is in het benoemen van de meerwaarde en noodzaak van een multi-locatie oplossing valt namelijk best tegen.

Hens, 16 september 2013 5:51 pm

Zo zijn er wel meer SPoF's. Meest in het oog springende is wel je externe netwerkverbinding. Graafmachine in de kabel en wég is je cloud! Problemen in de centrale of bij je provider: idem. Aan de cloudkant zal (hopelijk) wel een redundante internetverbinding liggen. Maar als de provider daar geen redundante power-backup heeft, dan ga je bij het volgende onweer alsnog plat.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.