- Door
- Edwin Feldmann
- geplaatst op
- 1 oktober 2013 08:11 uur
Amazon Web Services doet niet mee aan het PRISM-programma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Die boodschap heeft het bedrijf vorige week stevig neergezet tijdens het eerste congres van AWS in Amsterdam.
Het congres was eigenlijk vooral bedoeld om programmeurs enthousiast te maken om AWS te gebruiken. Daarnaast waren er ook aankondigingen zoals over PRISM en dat het bedrijf sinds kort een eigen kantoor in Nederland heeft met developers. Reden genoeg voor ISPam.nl om te gaan praten met Carlos Condé, senior Solutions Architect bij AWS.
Is de onrust over PRISM de reden om deze bijeenkomst te houden?
“Nee, AWS organiseert in heel Europa een aantal conferenties. Het is vergelijkbaar met wat we jaarlijks in de VS organiseren. In de EMEA-regio groeien we snel dus werd het tijd om hier ook zo’n evenement te organiseren. Voordat we naar Amsterdam kwamen, waren we in Stockholm en hierna gaan we naar Tel Aviv en Milaan.”
“Amazon Web Services doet niet mee aan PRISM. Het is een foutieve veronderstelling die nieuwe klanten vaak hebben. Wie ervoor kiest om zijn data in Ierland op te slaan bijvoorbeeld, kan er zeker van zijn dat zijn data het land niet verlaat. Bovendien blijkt wel uit de diverse certificaten en uit onze lijst met gebruikers dat zij ons volledig vertrouwen. Shell gebruikt AWS bijvoorbeeld voor geologische data-analyse, om na te gaan waar er olie in de grond zit. Dat is zeer gevoelige informatie want het gaat over het ontdekken van nieuwe oliebronnen. Bovendien kondigde De Nederlandsche Bank, zes weken na de onthulling van PRISM, aan dat AWS veilig was, waarna Robeco als eerste Nederlandse bank diensten van AWS is gaan gebruiken.”
AWS heeft in het verleden diverse problemen met beschikbaarheid gehad, hoe verklaren jullie dat?
“Ja, er zijn inderdaad in het verleden problemen met de service geweest. Toch als je de prestaties bekijkt van de afgelopen zeven jaar dat AWS actief is, hebben we een geweldige trackrecord opgebouwd. We hebben problemen met de service gehad, maar wie zijn data op meerdere plekken had draaien, had daar geen last van. De infrastructuur van AWS is namelijk onderverdeeld in 25 ‘availability zones’. Het kiezen voor redundantie is een keuze die de klant zelf moet maken.”
Waarom hebben jullie voor Nederland gekozen als locatie voor een Development Center?
“AWS stimuleert innovatie omdat ontwikkelaars tegen lage kosten bepaalde tools kunnen testen. En dat is zeker hier in Nederland waar veel succesvolle startups zijn, populair. Nederland is toch een beetje het ‘Silicon Valley’ van Europa. Daarom hebben we in Rijswijk nu een kantoor met ontwikkelaars opgezet. Zij gaan nieuwe features voor AWS bouwen.”