- Door
- Veenman
- geplaatst op
- 15 oktober 2013 08:01 uur
Als reactie op de oprichting van het SIDN Fonds heeft de Vereniging van Registrars van de SIDN een artikel op hun website
De Vereniging van Registrars schrijft namelijk het volgende over de besteding van de extrra marge op .nl-domeinnamen indien SIDN de prijs zou verlagen:
Juist een beetje extra financiële ruimte door een lagere kostprijs zou voor deze registrars het verschil kunnen maken tussen pompen of verzuipen. Voor die registrars die nog een gezonde balans hebben kan het geld worden gebruikt voor een betere dienstverlening aan de klanten of een uitbreiding van het portfolio.
De Vereniging van Registrars zegt dus letterlijk dat de prijsverlaging van .nl-domeinnamen ten goede komt aan de registrars. De registrars die het door de concurrentie zwaar hebben, krijgen extra ademruimte en registrars die er financieel beter voor staan, krijgen de mogelijkheid om meer te investeren. Die investeringen zal een registrar natuurlijk enkel doen indien hij daar rendement op kan maken. In beide scenario’s verdwijnt het voordeel dat door een prijsverlaging van .nl-domeinnamen ontstaat in de zakken van de registrars.
Mag SIDN de prijzen van .nl-domeinnamen verlagen?
In het artikel stelt de VvR ook dat SIDN weliswaar reeds gemaakte winsten niet mag uitkeren aan de registrars, maar het zou een misverstand zijn dat SIDN de prijzen niet mag verlagen of een hoger tarief moet hanteren dan nodig is om haar kosten te dekken. Het is echter maar de vraag of de VvR op dit punt gelijk heeft.
In principe is het zo dat er voor SIDN geen verplichting is om .nl-domeinnamen aan te bieden tegen een hogere kostprijs dan het beheer van de onderneming die ze in stand houdt. Het probleem is alleen dat het verlagen van de prijzen van .nl-domeinnamen mogelijk kan worden gezien als een voordeel dat SIDN aan de registrars laat toekomen en dus als een (verkapte) winstuitkering moet worden gezien.
Daarbij speelt een rol dat de SIDN geen inkooporganisatie van de gezamenlijke registrars is, maar (ook) rechtstreeks een dienst levert aan de houders van .nl-domeinnamen. Ook een belangrijke rol speelt het feit dat de registrars wél zelf het tarief kunnen bepalen dat ze de eindklant in rekening brengen, maar verder alleen tussenpersoon zijn met betrekking tot de dienstverlening van SIDN.
Het verlagen van de prijs van een .nl-domeinnaam zou dus kunnen worden gezien als een voordeel dat SIDN zich laat ontgaan ten faveure van de registrars. Dat zou dus neerkomen op een (verkapte) winstuitkering aan de registrars en is dus niet toegestaan. Voor de registrars zou een dergelijke uitkomst een dubbele winst(uitkering) kunnen betekenen, omdat registrars de korting die ze krijgen, niet aan SIDN hoeven te betalen, maar wel als kosten kunnen (moeten) boeken en SIDN ondanks dat het bedrag niet wordt betaald, de gegeven korting wel als gerealiseerde omzet moet boeken.
Zeker nu de VvR heeft aangegeven dat een verlaging van de prijs van .nl-domeinnamen vooral ten goede aan de registrars komt, zal de schijn van een verkapte winstuitkering er al snel zijn. Al blijft dit een verschrikkelijk lastig onderwerp. Echter mag het duidelijk zijn dat het alles behalve zeker is dat SIDN de prijzen van .nl-domeinnamen mag verlagen.
Voor wie geïnteresseerd is in het onderwerp, afgelopen augustus heeft prof. mr. W.J.M. van Veen in het Tijdschrift voor vennootschaps- en rechtspersonenrecht een zeer lezenswaardig artikel over het uitkeringsverbod bij stichtingen geschreven, waarin deze problematiek aanbod komt (betaalmuur). Helaas kan ik het artikel zelf niet publiceren in verband met het auteursrecht.