- Door
- Edwin Feldmann
- geplaatst op
- 6 november 2013 08:06 uur
Hoe groen zijn eigenlijk clouddiensten? Om erachter te komen hoe het is gesteld met het energieverbruik van bijvoorbeeld OpenStack en andere softwarepakketten in de cloud, start binnenkort een groot Nederlands onderzoek.
Het onderzoek is een initiatief van het Clean Tech-programma van de Hogeschool van Amsterdam en de Software Improvement Group (SIG). Samen maken zij gebruik van het in 2012 opgerichte Software Energy Footprint lab, kortweg SEFlab. Doel van het onderzoek is het nauwkeurig meten van het energieverbruik dat software op hardware veroorzaakt.
“Daarvoor staat in het SEFlab een meetopstelling waarmee de stroom en spanning in de voedingslijnen van de server naar de verschillende hardwarecomponenten”, legt Bo Merkus, Clean Tech-onderzoeker aan ISPam.nl uit. “Hierdoor kunnen we zeer nauwkeurig, 10.000 keer per seconde het energieverbruik per hardwarecomponent meten. Na een synchronisatie stap kunnen we de load van de server veroorzaakt door de software die erop draait, relateren aan het energiemetingen.”
Het lab is uniek in de hoeveelheid details van metingen, en aanzienlijk nauwkeuriger dan schattingen van energieverbruik die uit het dashboard van het besturingssysteem kan worden gehaald, stellen de onderzoekers. Ook geeft het software-ontwikkelaars inzicht in de processen waar het energieverbruik nog kan worden verbeterd.
Richtlijnen
Uiteindelijk is het doel van de onderzoekers om te komen tot richtlijnen voor het aanbieden van energie-efficiënte clouddiensten. “Er zijn verschillende oplossingen om clouddiensten zoals infrastructure-as-a-service (IAAS) aan te bieden. En er zijn verschillende open-source platformen zoals Cloudstack en OpenStack, maar het is onbekend hoe deze alternatieven zich tot elkaar verhouden op het gebied van energieverbruik”, aldus Merkus.” Evenmin is het bekend hoe de architectuur van een cloud, met behulp van dit soort pakketten, invloed heeft op het energieverbruik van de onderliggende hardware.”
Bij het onderzoek is niet alleen de Hogeschool van Amsterdam en de SIG betrokken, ook de Universiteit van Amsterdam en de Vrij Universiteit doen eraan mee. Voor het onderzoek naar energie-efficiënte clouddiensten en specifiek IAAS hebben onder andere SIG, UvA, en overkoepelende organisaties als GreenIT Amsterdam, DHPA en ISPconnect interesse getoond.
Aanmelden kan
Overigens worden bedrijven (met name MKB) die interesse hebben om aan het onderzoek mee te doen, zich voor eind november nog melden. “Deelnemen kan op verschillende manieren, variërend van actief stellen van kennisvragen over hoe IAAS oplossingen in te zetten, het concreet aansturen van onderzoeken, het begeleiden van studentenprojecten tot deelname aan workshops op projectevents”, aldus Merkus.
Eind november wordt een brainstorm georganiseerd, waar beoogde deelnemers of geïnteresseerde partijen van harte welkom zijn. “Intussen nodigen we partijen van harte uit om contact met ons ([email protected]) op te nemen om mee te denken en samen te werken in dit onderzoek.”