- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 20 november 2013 08:12 uur
NDIX en Interxion hebben elkaar gevonden. Een internet exchange met regionale roots die de vleugels steeds verder uitslaat en via een internationale datacenterleverancier haar diensten wereldwijd gaat aanbieden. “Wij zijn een pure internet exchange, maar we knopen niet alleen verbindingen aan elkaar. We verbinden services.”
NDIX is een marktplaats. Even in hun eigen woorden: een klant krijgt via NDIX een poort naar de diensten van ICT-aanbieders op het netwerk van NDIX. Eventueel samen met een glasvezelverbinding naar een bedrijfslocatie. “En toch zijn we een IX, in de traditionele zin des woords, maar het is slechts een klein gedeelte van onze business”, vertelt directeur Jeroen van de Lagemaat. “Ja, we zijn een knooppunt van internetverkeer, maar feitelijk van alle services die gedigitaliseerd kunnen worden. Hosting, servercapaciteit, wij knopen alles aan elkaar. Wij verdienen niets aan die diensten, overigens. Wij verdienen alleen maar geld met de verbindingen zelf. We onderscheiden ons bovendien omdat we niet puur lokaal opereren. Wij distribueren services over grotere afstanden, door heel Nederland en een klein gedeelte van Duitsland. In deze business gaat het om volume en schaalgrootte. Dus richten wij ons op gebieden en services waar we die schaalgrootte kunnen halen en wij zoveel mogelijk verbindingen tussen kunnen maken. Dat is de enige manier om te overleven en te concurreren met andere IX-partijen.”
En dus is NDIX voortdurend op zoek naar partners waarmee het die schaalgrootte nog verder kan uitbouwen. Zo kwam ook Interxion in beeld. Van de Lagemaat: “De added value is dat we vanuit Interxion een stap verder kunnen zetten in nieuwe proposities naar nog meer klanten. En natuurlijk speelt de kwaliteit een grote rol, al is het vanuit het perspectief van een IX niet aan ons om te zeggen dat de ene provider beter is dan de ander. stabiliteit van de verbindingen is belangrijk. Maar de primaire reden om met partijen als Interxion te werken is dat we een breed portfolio voor onze klanten willen hebben. We hebben daarvoor diverse datacenters op ons netwerk. Dat zijn wel datacenters die internationaal kunnen opereren. We willen ons niet beperken tot louter regionale datacenters.”
Ecosysteem
Voor Interxion is NDIX ook een interessante partij. Mike Hollands, director Connectivity Segment: “Voor ons is een gezond netwerk-ecosysteem heel belangrijk. Dan ben je als datacenter van een heleboel partijen afhankelijk. Om te beginnen heb je goede en grote internationale carriers nodig. Dat zijn over het algemeen ook de carriers met grote reikwijdte, partijen die tot ver buiten in dit geval Nederland kunnen groeien. Mobiele diensten nemen sterk toe: dat betekent voor ons dat we goede service providers en operators voor mobiele diensten in huis moeten hebben. Hetzelfde geldt voor content distributie. Een andere, zeer belangrijke sleutel zijn de internet exchanges. Partijen met een grote ’community base’ die vanuit een datacenter moeten verbinden met hun klanten. NDIX past in dit profiel. We hebben natuurlijk AMS-IX en LINX in huis, maar we zoeken altijd naar mogelijkheden om onze services verder uit te breiden. Dan kijken we naar partijen met een andere, innovatieve insteek. Kort gezegd: het levert ons gewoon klanten op door met een partij als NDIX samen te werken.”
Volgens Hollands vulde NDIX een gat op. “We hadden natuurlijk LINX kunnen aansluiten vanuit Londen, maar dat zou een me-too zijn geweest. We hebben hier al AMS-IX, tenslotte. NDIX is juist helemaal anders. Ze richten zich niet alleen op IP-connectiviteit. Ze kijken vanuit een veel breder perspectief: kijken naar hosting, servers, naar de volle breedte van diensten. IP is heel belangrijk voor een datacenter: maar het hebben van zoveel mogelijk IP transit providers en het volume IP-verkeer is niet het hoogste doel. Het gaat om de connectiviteit tussen diensten: dan moet je een meer holistische benadering kiezen.”
Flexibel en veilig
Zo kijken beide partijen nadrukkelijk naar ontwikkelingen op het internet, beide vanuit hun eigen expertise. Van de Lagemaat: “Wij zien een tendens dat steeds meer bedrijven liever niet zien dat hun verkeer over het internet gaat. Ze willen hoogwaardige services, maar niet over het internet. Private lines om informatie te krijgen, om de business te managen. Dat is een van de innovaties waar wij mee bezig zijn: connectiviteit op een zo hoog mogelijk veiligheidsniveau. Dat gaan we nu doen voor de klanten van Interxion. Optimale databeveiliging over beveiligde lijnen. We werken daarvoor samen met bijvoorbeeld de politie, gemeentebesturen, ziekenhuizen: zij hebben een wettelijke verplichting om informatie vertrouwelijk te houden. Faciliteiten zoals die van Interxion in combinatie met onze diensten zijn voor dergelijke partijen ideaal, omdat wij met beveiligde verbindingen kunnen werken en daarbinnen de verkeersstromen, ook internationaal, aan elkaar kunnen knopen.”
Veiligheid en flexibiliteit, dat gaan de trends worden voor de komende jaren. “Klanten willen kunnen kiezen uit verschillende componenten. Zelf de ideale oplossing samenstellen. Wij bieden slechts de mogelijkheid aan om de keuzes te maken en de oplossing uiteindelijk echt te configureren. Welke keuze ze maken, dat is niet aan ons”, aldus Van de Lagemaat. Hollands vult aan: “Aan de andere kant spelen de kosten natuurlijk een grote rol in de gehele IT-strategie van een klant. Dus voor veel applicaties zoeken ze naar cloudoplossingen, voor andere willen ze juist maximale veiligheid. Neem nu een datacenter zoals dat van ons. Wij hebben solutionproviders voor beide modellen in huis en daarmee hebben klanten de flexibiliteit die ze zoeken. Wij zijn letterlijk een hotspot voor oplossingen. Bij ons vinden ze private cloud-aanbieders, partijen met eigen infrastructuur in het datacentrum, maar door een partij als NDIX hebben ze een wereld aan verdere mogelijkheden. Dat gaat ’key’ worden in de toekomst.”